Ένας και μόνο γεωπόνος εργάζεται σήμερα στον πάλε ποτέ πειραματικό σταθμό της Ιεράπετρας, ο οποίος και εκείνος ασχολείται μόνο με γραφειοκρατικά θέματα.

Ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας της Ιεράπετρας έχει μια ιστορία δεκαετιών. Ιδρύθηκε το 1964 και συνέβαλλε τα μέγιστα στην εξεύρεση νέων ποικιλιών τομάτας και αγγουριού όπου κάποιες από αυτές κατοχυρώθηκαν και ως τοπικές ποικιλίες και το πολλαπλασιαστικό τους υλικό \’\’ταξίδεψε\’\’ ανά την Ελλάδα. Η συρρίκνωση άρχισε να φαίνεται τις δύο τελευταίες δεκαετίες , αφού σιγά- σιγά η πολιτεία αποδυνάμωνε αυτές τις υπηρεσίες των αγροτών, είτε με την περικοπή κονδυλίων, είτε με τις συγχωνεύσεις των συναφών οργανισμών.

Άξιο αναφοράς είναι το ότι έχουν μείνει κυριολεκτικά στη μέση προγράμματα που αφορούσαν σε τοπικές ποικιλίες αγγουριού, τομάτας αλλά και πεπονιού, αφού ο γεωπόνος-ερευνητής κ. Απόστολος Αυγελής αποχώρησε από τη θέση του Διευθυντή και έκτοτε δεν τοποθετήθηκε κανείς στη θέση του. Επίσης, στον αέρα βρίσκεται και το πρόγραμμα που αφορούσε ποικιλία πυρηνόκαρπων που είχε ξεκινήσει πριν μια πενταετία ο τελευταίος σήμερα γεωπόνος κ. Στέφανος Λιβέρης.

Η απόφαση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει ότι θα κλείσουν όλοι οι περιφερειακοί σταθμοί γεωργικής έρευνας , ως εκ τούτου και αυτός της Ιεράπετρας που έφερε τεράστια ανάπτυξη στις αγροτικές τοπικές επιχειρήσεις τον καιρό της ακμής του, στην κατά τα άλλα πρωτοπόρα αγροτική περιοχή της χώρας.

radiolasithi.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook