Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το PSI βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Την Πέμπτη στις 13:00 ο πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, σε συνέχεια των κατ' ιδίαν συναντήσεων που είχε χθες, Τετάρτη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το απόγευμα της Πέμπτης πρόκειται να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών με τον κ. Παπαδήμο.

Παράλληλα, νέα συνάντηση αναμένεται να έχει, εντός της ημέρας, ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση  σχετικά με την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

Η συνάντησή τους αργά το απόγευμα της Τετάρτης, με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, διήρκησε δύο και πλέον ώρες και αφού ολοκληρώθηκε δεν έγιναν δηλώσεις ούτε υπήρξαν σχόλια από καμία πλευρά. Μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις σήμερα, Πέμπτη, αφού εκτιμηθεί η μέχρι τώρα πορεία τους.

Εν τω μεταξύ, κατά τις πληροφορίες, η σύσκεψη με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς κρίθηκε αναγκαία από τον πρωθυπουργό μετά τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον Γ.Παπανδρέου και τον Γ.Καρατζαφέρη.

Ο Λουκάς Παπαδήμος ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για όλες τις πτυχές της διαπραγμάτευσης του PSI, καθώς μπαίνουν στην τελική φάση και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού στην εφημερίδα New York Times εξετάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση για τη «ρήτρα συλλογικής δράσης», που θα καθιστά δεσμευτική την συμμετοχή όλων των ιδιωτών ομολογιούχων στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Οι εκτιμήσεις για τη ρήτρα συλλογικής δράσης είναι πως η εισαγωγή τηςδεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός, ωστόσο η ενεργοποίησή της ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τα CDS, προκαλώντας πιστωτικό γεγονός.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα βρίσκονται τα χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας, ενώ αναμένονται και οι επικεφαλής την ερχόμενη εβδομάδα, για να ξεκινήσουν οι επαφές με την κυβέρνηση για τη νέα δανειακή σύμβαση, υπό τον όρο ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα έχουν επιτυχή
κατάληξη.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να έχει την πλήρη στήριξη των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και για τα νέα μέτρα που θα κληθεί να λάβει, προκειμένου να υλοποιηθεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά του κ. Παπαδήμου στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα New York Times, καθώς κάλεσε τους Έλληνες πολιτικούς να υιοθετήσουν τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, ενώ ανέφερε ότι τα συμφέροντα του κατεστημένου ευθύνονται για την μη προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.