Θέμα πολιτεύματος έθεσε, έμμεσα, ο διάδοχος του σερβικού θρόνου πρίγκιπας Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη νότια Σερβία.
 
Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην επίσκεψή του στο νοσοκομείο της πόλης Λέσκοβατς, εξέφρασε την άποψη ότι «η μοναρχία θα ήταν το καλύτερο για τη Σερβία».
 
Ο γιος του τελευταίου βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας εκτίμησε ότι «η επαναφορά της μοναρχίας θα ενίσχυε το κύρος της Σερβίας στο εξωτερικό», τονίζοντας πως ο ίδιος, ως βασιλιάς, θα εργαζόταν προς αυτήν την κατεύθυνση.
 
Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος επισήμανε, ωστόσο, ότι για την ώρα δεν υπάρχει καλή θέληση από την πλευρά των πολιτικών για την επιστροφή στο πολιτειακό καθεστώς που ίσχυε πριν από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό διότι, όπως είπε, «κάποιοι πολιτικοί φιλοδοξούν να γίνουν πρόεδροι της Σερβίας».
 
Αφού αναφέρθηκε στο ρόλο τον προγόνων του στην ίδρυση του σύγχρονου σερβικού κράτους τόνισε ότι «οι ρίζες της Σερβίας βρίσκονται στην μοναρχία».
 
 Στην ερώτηση γιατί οι γιοί του Πέτρος, Φίλιππος και Αλέξανδρος δεν έμαθαν να μιλούν τη σερβική γλώσσα και δεν ζουν τη Σερβία απάντησε χαρακτηριστικά: «Οι γιοί μου, μου υποσχέθηκαν ότι θα εγκατασταθούν μόνιμα στη Σερβία, όταν θα καθίσω εγώ στο θρόνο».