Σημαντικό είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν επενδυτές για τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και τα τρία «οικόπεδα» της Δυτικής Ελλάδας που έχουν προκηρυχθεί, σύμφωνα με όσα είπε την Πέμπτη ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης, μιλώντας σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με θέμα «Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδογονανθράκων στην Ελλάδα».

Στις 2 Μαρτίου, όπως είπε, θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες σε Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου. Όπως ανέφερε ο ίδιος και δημοσιεύει το in.gr, οι ενδείξεις από την αγορά μέχρι στιγμής είναι θετικές.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι το γαλλικό ινστιτούτο BEICIP, που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης, έχει αναλάβει σύμβουλος και της Ελλάδας. Στελέχη του Ινστιτούτου, όπως είπε, έχουν εγκατασταθεί από την προηγούμενη εβδομάδα στο ΥΠΕΚΑ και συνεργάζονται με στελέχη του υπουργείου για την επικαιροποίηση των φακέλων των τριών «οικοπέδων» που έχουν προκηρυχθεί.

Ο υφυπουργός, τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει το παράδειγμα της Κύπρου στον τομέα των ερευνών, θύμισε ωστόσο ότι η Κύπρος ξεκίνησε με την ανακήρυξη της ΑΟΖ το 2003, προσέλαβε τεχνικό σύμβουλο το 2005, έκανε σεισμικές έρευνες το 2006, προκήρυξε γύρο παραχωρήσεων το 2007, υπέγραψε το συμβόλαιο με τη Noble Energy το 2008 και τα γεωτρύπανα μπήκαν το 2011. Προσπαθούμε, είπε, να συντμήσουμε τους χρόνους. 

Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και διαβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος στο θέμα των ερευνών και της μεταφοράς του φυσικού αερίου, έχουν απόλυτα ταυτισμένα εθνικά συμφέροντα.

Αναφερόμενος δε, σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το φυσικό αέριο της Κύπρου θα διοχετευθεί προς την Ευρώπη με αγωγό που θα περάσει από την Τουρκία, είπε ότι οι σκέψεις αυτές προσπαθούν να βάλουν όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι, δηλαδή όλους τους αγωγούς τροφοδοσίας της ΕΕ να περνούν από την Τουρκία. «Δεν ξέρω ποια συμφέροντα εξυπηρετούν αυτές οι απόψεις, πάντως δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωση» σημείωσε.


Την επόμενη εβδομάδα το Προεδρικό Διάταγμα

Ο κ. Μανιάτης είπε ακόμα ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του από το ΣτΕ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η στελέχωσή του και η τοποθέτηση της διοίκησης. 

Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα γίνει σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο.

Τέλος, ανέφερε ότι η ανακοίνωση πρόσφατα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου για την πιστοποίηση ύπαρξης 1 δισ. ισοδύναμων βαρελιών πετρελαίου στο Δυρράχιο, λειτουργεί ευνοϊκά για την προσέλκυση ενδιαφέροντος στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας με ανάλογα γεωλογική χαρακτηριστικά και επανέλαβε την εκτίμηση ότι σε βάθος χρόνου η χώρα μας θα μπορεί να καλύπτει το 30% των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες με εγχώριες πηγές.