Με επιτυχία ξεκίνησαν τα διήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη γύρω από θέματα που σχετίζονται με την καλλιέργεια της ελιάς. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες (Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Θραψανού) στα πλαίσια του σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Σε αυτά μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος.

Σήμερα Πέμπτη 19 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του σεμιναρίου στο Θραψανό. Τις εργασίες του σεμιναρίου χαιρέτησε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, που τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή, διευρύνοντας το θεσμικό ρόλο των ΟΤΑ, προχώρησε στη διοργάνωση των σεμιναρίων με την πεποίθηση ότι μέσω της σωστής ενημέρωσης και επιμόρφωσης οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής, μειώνοντας παράλληλα το κόστος. Επιπλέον, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας επεσήμανε ότι η μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή καταδεικνύει την ανάγκη που υπήρχε στην περιοχή για τη διοργάνωση ανάλογων δράσεων και επιβεβαιώνει την ορθότητα της πρωτοβουλίας της Δημοτικής Αρχής.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σειρά εισηγήσεων από σημαντικούς και καταξιωμένους ομιλητές. Συγκεκριμένα:
• Η ιστορία της ελιάς, μέλλον & προοπτικές. (Μπουρπουδάκης Ιωάννης, Γεωπόνος)
• Άρδευση – κατεργασία εδάφους. (Τσαρδής Μύρων, Τ. Γεωπόνος Med)
• Λίπανση της ελιάς (Αποστολάκης Γιώργος, Γεωπόνος, ειδικός θρέψης φυτών, ειδικός σύμβουλος Δήμου Μινώα Πεδιάδας)
• Φυτοπροστασία της ελιάς: εχθροί & ασθένειες. (1. Ροδιτάκης Νίκος, Εντομολόγος, συνεργαζόμενος τακτικός ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, 2. Μανουσάκης Εμμανουήλ, Γεωπόνος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηρακλείου)
• Βιολογική Καλλιέργεια & ολοκληρωμένη διαχείριση της ελιάς. (Κώστας Κοντός, Γεωπόνος, Επιθεωρητής Γεωργοπεριβαλλοντικών Συστημάτων)

Αύριο, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν πρακτικά σε αγρό της περιοχής, αφού σύμφωνα με το πρόγραμμα το σεμινάριο περιλαμβάνει και επιδείξεις σωστού κλαδέματος, σωστής άρδευσης – λίπανσης, καθώς και επίδειξη σωστού ψεκασμού.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  •  Συγκομιδή, ασφαλής αποθήκευση, εμπορία (Φραγκάκης Μανώλης, Γεωπόνος, Πρόεδρος Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου)
  •  Κλάδεμα της ελιάς, Φύτευση, Πολλαπλασιασμός (Κολιοραδάκης Γιώργος, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήματος Φυτικής Παραγωγής ΤΕΙ Κρήτης)
  •  Μεταφορά σε αγρό της περιοχής για πρακτική εξάσκηση που περιλαμβάνει:
  •  Επίδειξη σωστού κλαδέματος
  •  Επίδειξη σωστής άρδευσης – λίπανσης
  •  Επίδειξη σωστού ψεκασμού

Τα διήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα συνεχιστούν στο Καστέλλι στις 23 & 24 Ιανουαρίου και στο Αρκαλοχώρι στις 25 & 26 Ιανουαρίου. Στα σεμινάρια καλούνται να συμμετάσχουν τόσο οι νέοι αγρότες, όσο και οι παλαίμαχοι που θα μεταλαμπαδεύσουν την πολύτιμη εμπειρία τους και την αγάπη τους για την ελιά στις νεότερες γενιές.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ακόμη να υποβάλλουν δηλώσεις συμμετοχής στα δημοτικά καταστήματα:

– Καστελλίου, τηλ 28913 40115 (κα. Καλαϊτζάκη Βάσω)
– Αρκαλοχωρίου, τηλ 28913 40335 (κα. Χαλαμπαλάκη Μαρίνα)
1. Στις τοπικές κοινότητες, στους προέδρους και τα μέλη των τοπικών συμβουλίων
2. Στους προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Αγροτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα διανεμηθεί δίπλωμα συμμετοχής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook