Θέμα ωρών φαίνεται πως είναι η επίτευξη και ανακοίνωση μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του κ. Τσάρλς Νταλάρα του εκπροσώπου των ιδιωτών πιστωτών, οι οποίες διεξάγονται από νωρίς το πρωί, φαίνεται να καταλήγουν σε μια κοινή συνισταμένη.

Κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει και σε ανακοινώσεις του εκπροσώπου του IIF, πιθανόν μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ήταν το επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα αντικαταστήσουν τα ομόλογα που θα υποστούν το haircut 50%. Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν πως το μεσοσταθμικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί γύρω στο 4,20% – 4,25%, θα είναι κλιμακούμενο ξεκινώντας τα πρώτα χρόνια από χαμηλά επίπεδα της τάξεως του 3% και θα αυξάνεται σταδιακά μέσω ρήτρας η οποία θα συνδέει το ύψος του επιτοκίου με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, δηλαδή μεταθέτει χρονικά στο μέλλον την επιβάρυνση του δημοσίου για την πληρωμή υψηλότερων τόκων, παρέχοντας ταυτόχρονα διευκόλυνση στα πρώτα χρόνια εφαρμογής του PSI.
Ενδεικτικό είναι πως νωρίτερα, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones μετέδιδε, επικαλούμενο Έλληνα αξιωματούχο, ότι το IIF παρουσίασε στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα νέα πρόταση που αναφέρεται σε κουπόνι 3,6% – 3,7% με σταδιακή αύξηση του επιτοκίου.

Τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν πως η ολοκλήρωση της συμφωνίας στην παρούσα φάση θα ανοίξει το δρόμο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης που είναι και η μεγαλύτερη εκκρεμότητα, όμως διατηρούν επιφυλάξεις για την υλοποίηση του PSI. Ο λόγος είναι πως η σωρευτική ζημία για τις τράπεζες αυξάνεται ανεβάζοντας τις ζημιές στο 65% ή και 70% δυσχεραίνοντας την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως είναι εξαιρετικά αμφίβολο να επιτευχθεί εθελοντικά συμμετοχή 70% ή 75% ποσοστό απαραίτητο για να έχει η χώρα ένα ικανοποιητικό όφελος από το κούρεμα του χρέους .

Επίσης δεν θεωρείται απίθανη και η συμμετοχή της ΕΚΤ στο PSI που όμως επίσης δε λύνει το πρόβλημα, λόγω της μεγάλη συγκέντρωσης ομολόγων από hedge funds το τελευταίο διάστημα, πολλά εκ των οποίων επιδιώκουν την πληρωμή CDS προσδοκώντας μεγάλα κέρδη εάν εφαρμοσθούν οι ρήτρες συλλογικής ευθύνης (cacs) που θα συμπεριληφθούν στην τελική συμφωνία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook