Οι διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων έχουν σημειώσει πρόοδο, επιβεβαιώνει η πλευρά του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), με τις εντατικές διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται την Παρασκευή.

Αισιόδοξη εμφανίζεται και η κυβέρνηση, ενώ βάσει πληροφοριών από στελέχη κοντά στη διαδικασία φαίνεται ότι υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών για το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις συζητήσεις, το επιτόκιο των νέων ομολόγων.

Το βράδυ της Πέμπτης, το IIF ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως έχει σημειωθεί πρόοδος και πως οι δύο πλευρές είχαν «παραγωγικές συζητήσεις». Η ανακοίνωση δεν έδινε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε το βράδυ συνάντηση με τους εκπρόσωπους των ιδιωτών πιστωτών Τσαρλς Ντάλαρα και Ζαν Λεμιέρ στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη του πρωθυπουργύ με τους πολιτικούς αρηχγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή του, ο Λ.Παπαδήμος χαρακτήρισε τη συνάντηση «σημαντική και ουσιαστική», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει «θετικό κλίμα» στα θέματα που αφορούν στις διαβουλεύσεις με την τρόικα και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

«Οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του έργου της» δήλωσε ο κ. Παπαδήμος μετά την 2,5 ωρών σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το επιτόκιο, η «απειλή» των CAC και η τρόικα

Τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας στενεύουν, ενώ ξεκινούν οι συνομιλίες με την τρόικα για το νέο δάνειο -ρητή προϋπόθεση για το οποίο είναι η επιτυχής έκβαση του PSI- και οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης συναντώνται τη Δευτέρα.

Όσον αφορά το ζήτημα του επιτοκίου των νέων ομολόγων, οι ιδιώτες, σύμφωνα με μία από τις πηγές που επικαλείται το Reuters, είχαν απορρίψει την Τετάρτη κοινή πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας για επιτόκιο ελαφρώς υψηλότερο του 3,5% για τα νέα ομόλογα που πρόκειται να αντικαταστήσουν τα παλαιά.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι επιδιώκουν κουπόνι τουλάχιστον 4%. Άλλη πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις είπε ότι το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι το ύψος του κουπονιού (επιτοκίου) που θα φέρουν τα νέα ομόλογα, ωστόσο, η απόσταση των δύο πλευρών για το θέμα μικραίνει.

«Υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά το κουπόνι και την ρήτρα ανάπτυξης», δήλωσε η πηγή. «Συζητείται το κουπόνι στα νέα ομόλογα να είναι κλιμακωτό. Να υπάρχει ένα για τα πρώτα δέκα χρόνια και να αλλάξει μετά».

Η πηγή πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Την ανάγκη να καταλήξουν άμεσα -ει δυνατόν μέχρι αύριο (Παρασκευή) το μεσημέρι σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το χρέος, δεδομένης της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή.

«Να σας πω την αλήθεια μέχρι αύριο (Παρασκευή) το μεσημέρι πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα», είπε ο υπουργός στη Βουλή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook