Ένας Κουβανός πολιτικός κρατούμενος, ο Βίλμαρ Βιγιάρ, ηλικίας 31 ετών, απεβίωσε χθες Πέμπτη σε ένα νοσοκομείο έπειτα από απεργία πείνας 50 ημερών, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπολιτευόμενος Ελισάρντο Σάντσες.

Ο Βίλμαρ Βιγιάρ είχε πάψει να δέχεται τροφή για να διαμαρτυρηθεί για μια καταδίκη σε φυλάκιση τεσσάρων ετών που του επιβλήθηκε στις 24 Νοεμβρίου από δικαστήριο, διευκρίνισε ο Σάντσες, ο οποίος διευθύνει την Κουβανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εθνικής Συμφιλίωσης (CCDHRN), μια οργάνωση που είναι παράνομη, αλλά γίνεται ανεκτή από τις αρχές.

Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και ο Βίλμαρ Βιγιάρ απεβίωσε στις 18.45 (τοπική ώρα, 01.45 ώρα Ελλάδας), πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Σάντσες, ο Βίλμαρ Βιγιάρ βρισκόταν εδώ και πολλές ημέρες σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του Σαντιάγο ντε Κούβα, 900 χλμ. νοτιοανατολικά της Αβάνας.

H CCDHRN «θεωρεί πως η ηθική, πολιτική και νομική ευθύνη για το θάνατο του Βίλμαρ ανήκει στην κουβανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Ελισάρντο Σάντσες.

Ο θάνατος αυτού του πολιτικού κρατουμένου επιβεβαιώθηκε από τον επίσημο ιστότοπο Yohandry.

Πρόκειται για το δεύτερο θάνατο κουβανού πολιτικού κρατουμένου έπειτα από απεργία πείνας. Το 2010, ο Ορλάντο Σαπάτα, 42 ετών, απεβίωσε έπειτα από νηστεία 85 ημερών. Θεωρούνταν «κρατούμενος συνείδησης» από την οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνή Αμνηστία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook