Ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ εργαζόταν για τη CIA και το Πεντάγωνο από τις αρχές της δεκαετίας του '80, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Boston Globe.

Προ εξαετίας, η εφημερίδα είχε απευθύνει ερώτημα στις διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών για τις πιθανές στενές σχέσεις του λιβεριανού ηγέτη με αυτές, στα πλαίσια του νόμου για την Ελευθερία της Πληροφόρησης, τονίζει σε δημοσίευμά της την περασμένη Τρίτη.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) επιβεβαίωσε πως ορισμένοι από τους πράκτορές της, όπως και άνδρες της CIA, είχαν αρχίσει να συνεργάζονται με τον Τέιλορ από τις αρχές του '80, γράφει η Γκλόουμπ.
Ωστόσο, η υπηρεσία αρνήθηκε να προσδιορίσει το εύρος και τη διάρκεια της συνεργασίας τούτης, επικαλούμενη τους πιθανούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Οι λεπτομέρειες της συνεργασίας περιέχονται σε δεκάδες μυστικές αναφορές-τουλάχιστον 48 διαφορετικά έγγραφα-που καλύπτουν μία περίοδο αρκετών δεκαετιών, αρκέσθηκε να επιβεβαιώσει το Πεντάγωνο.
«Ίσως να συνέχισαν μαζύ του για περισσότερο χρόνο απ' όσο έπρεπε, όμως μπορεί να προσέφερε κάτι χρήσιμο», σχολιάζει ο Ντάγκλας Φάραχ, ειδικός αναλυτής της περιόδου που ο Τέιλορ χρημάτισε πρόεδρος στη Λιβύη (1997-2003).

Στη δεκαετία του '80, ο Τέιλορ πιθανώς να ήταν χρήσιμος στις ΗΠΑ για να αντλούν πληροφορίες για τον Μουάμαρ Καντάφι, τονίζει στην εφημερίδα ο Φάραχ-όπως κι άλλα στελέχη υπηρεσιών πληροφοριών, που δεν κατονομάζονται.

Πρόεδρος της Λιβερίας στο διάστημα 1993 - 2007, ο Τέιλορ θεωρείται πηγή ευρύτερων πληροφοριών για τα αφρικανικά πράγματα, είτε πρόκειται για το λαθρεμπόριο όπλων, έως τις δραστηριότητες της Σοβιετικής Ένωσης στη Μαύρη Ήπειρο, τονίζει μία από αυτές τις πηγές.

Σύμφωνα με τη Μπόστον Γκλόουμπ είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνονται επίσημα οι σχέσεις του Τέιλορ με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.