Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν τη στήριξη στην κυβέρνηση, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, και έδωσαν -σύμφωνα με τις πληροφορίες- πράσινο φως για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία για το χρόνο εκλογών, καθώς και για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων εν όψει των επαφών με την τρόικα, που αρχίζουν σήμερα, Παρασκευή.

Η συναίνεση τόσο για τα θέματα της διαπραγμάτευσης, όσο και για το πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης, που έθεσε ο πρωθυπουργός, θα αναζητηθεί σε νέα σύσκεψη του Λ.Παπαδήμου με τους τρεις αρχηγούς.

Επί τάπητος θα τεθεί εκ νέου και το θέμα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, για το οποίο η ΝΔ επιμένει για κάλπες πριν από το Πάσχα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Παπαδήμος μοίρασε ένα κείμενο για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί η κυβέρνηση και σε αυτό το σημείο σημειώθηκε ένταση μεταξύ του Γ.Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά για τη στήριξη της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη ΝΔ για διγλωσσία και κάλεσε τον κ. Σαμαρά να τιμήσει τη συμφωνία ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να απαντήσει σε έντονο ύφος ο πρόεδρος της ΝΔ: «Σε ενημερώνω ότι οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν όλοι το πολυνομοσχέδιο».

Παράλληλα, στην σύσκεψη, ο κ. Παπαδήμος μοίρασε στους αρχηγούς ένα non paper με θέσεις, μεταξύ των οποίων η μείωση των επικουρικών συντάξεων και η περικοπή στον 13ο και 14ο μισθό. Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ απέρριψαν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, όπως και την περικοπή των επικουρικών συντάξεων και τελικά συμφωνήθηκε να ξανασυζητηθεί το ζήτημα μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Από την πλευρά της ΝΔ διαψεύδεται ότι ζητήθηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς να υπογράψουν το κείμενο αυτό, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδήμος θα το επαναφέρει με βελτιώσεις στην επόμενη συνάντηση.

Όσον αφορά στο θέμα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, που έθεσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «αν αλλάζαμε το πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας τότε θα είμασταν αναξιόπιστοι και στις μεταξύ μας σχέσεις αλλά και απέναντι στον ελληνικό λαό».

Η ΝΔ εκτιμά ότι αν το PSI εξελιχθεί ομαλά, όπως υπολογίζεται, τότε οι εκλογές μπορούν να γίνουν πριν το Πάσχα. Ο κ. Σαμαράς πάντως αρνήθηκε και την πρόταση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε αλλαγή εκλογικού νόμου και καθιέρωση λίστας.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook