Ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – τρόικας για τα νέα εισπρακτικά μέτρα αξίας 13-14 δισ. ευρώ με την οικονομία να είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει σε ύφεση για ακόμη 2 χρόνια.

Υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο η ηγεσία της τρόικας που βρίσκεται πλέον στην Αθήνα ξεκινά τις διαπραγματεύσεις για τα πακέτα μέτρων που θα συνοδεύσουν το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. Στόχος είναι μέσα στο σαββατοκύριακο να υπάρχουν οι πρώτες αποφάσεις για τα νέα μέτρα, ώστε να παρουσιαστούν την Δευτέρα από τον υπουργό στο Eurogroup.

Οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν έως τις 30 Ιανουαρίου, όταν στην Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει το προσωρινό Μνημόνιο. Η τελική τους αξία θα κριθεί από την ύφεση, η οποία φαίνεται ότι δείχνει ακόμη περισσότερο τα «δόντια» της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σε άρθρο του capital.gr (Δήμητρα Καδδά), η τρόικα εκτιμά ότι χωρίς καν να ληφθεί υπόψη η επίπτωση των νέων πακέτων μέτρων (υπολογίζονται προσωρινά σε 13 με 14 δισ. ευρώ για τα έτη 2012-2013-2014) η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ούτε το 2013.

Δηλαδή η οικονομία θα συμπληρώσει μία εξαετία σε συνθήκες ύφεσης. Τα στελέχη των επιτηρητών εκτιμούν ότι το 2011 κλείνει με μεγαλύτερη από το 5,5% (που προβλέπει ο προϋπολογισμός) ύφεση: στο 6% ή και περισσότερο.

Το 2012 η ψαλίδα αυξάνεται με ύφεση 3,8% αντί για 2,9% που προέβλεπε έναν μήνα πριν ο προϋπολογισμός. Για το 2013, έτος ανάκαμψης σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πλέον εκτιμάται ύφεση της τάξης του 0,5% και η ανάκαμψη αναβάλλεται για το 2014.

Η τρόικα θα πρέπει να συμφωνήσει τα ποσά με την ελληνική πλευρά σε διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Ανάλογα με τα τελικά ποσοστά που θα συμφωνηθούν, θα κριθεί και το ύψος των μέτρων, αφού η ύφεση μειώνει τις προβλέψεις για έσοδα και αυξάνει την αξία των νέων μέτρων.

Υπάρχει όμως και ένας πολύ σημαντικός άγνωστος «x». Το νέο Μνημόνιο και το PSI που δεν λαμβάνονται ουσιαστικά υπόψη και είναι άγνωστο πώς θα επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας.

Μερίδα των ελληνικών και ξένων στελεχών εκτιμά ότι μετά την ολοκλήρωση του PSI τo κλίμα θα αλλάξει άρδην, τα κεφάλαια θα επιστρέψουν, και οι αναπτυξιακές προοπτικές, παρά τα νέα μέτρα, θα είναι ευνοϊκότερες.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος που εκφράζεται από κορυφαία κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη, αλλά και μέρος των επιτηρητών. Εκτιμάται ότι το νέο πακέτο μέτρων θα βυθίσει και άλλο την Ελλάδα σε ένα σπιράλ ύφεσης: τα έσοδα θα μειωθούν, οι θέσεις εργασίας θα περιοριστούν και θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα που θα φέρουν ακόμη πιο μεγάλο πλήγμα.

Εκτιμάται επίσης ότι η κτήση εμπιστοσύνης των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου, δεν είναι αυτόματη διαδικασία. Δηλαδή, για να έρθουν πίσω οι καταθέσεις που είναι σε «σεντούκια», απαιτείται χρόνος, το ίδιο για να αποφασίσουν οι ξένοι επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα.

Έτσι, συνεχίζουν, απαιτείται πρόσθετη αναπτυξιακή στήριξη. Κάποιοι μιλούν για διαπραγμάτευση ενός πιο ήπιου προγράμματος, πρόταση που προς το παρόν έχει ως βασικό αντεπιχείρημα τον κίνδυνο η τρόικα αντ’ αυτού να ζητήσει περισσότερα μέτρα αλλά και ο ιδιωτικός τομέας να χάσει ακόμη πιο πολύ την εμπιστοσύνη του για το μέλλον της χώρας.

Κάποιοι άλλοι μιλούν για μεγαλύτερο αναπτυξιακό σκέλος με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, την ΕΤΕπ και άλλες πηγές ρευστότητας. Υπενθυμίζουν ότι οι υποσχέσεις για ευρωομόλογα επενδύσεων έχουν μείνει στα λόγια, ενώ τα ταμεία του ΕΣΠΑ… αναμένονται…

Πολλοί από τους συνομιλητές πάντως συμφωνούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργεί η ίδια η κυβέρνηση: η υλοποίηση του μνημονίου καθυστερεί προκαλώντας νέα μέτρα, διαθρωτικά (μισθοί ιδιωτικού τομέα) και δημοσιονομικά.

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook