Οι υποψήφιοι έχουν επιδοθεί σε σειρά καταγγελιών εναντίον αλλήλων, ενώ ο Νιούτ Γκίνγκριτς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου Τζον Κινγκ ο οποίος συντόνιζε το τηλεοπτικό ντιμπέιτ του CNN.

Το δίωρο ντιμπέιτ, με τη συμμετοχή των Μιτ Ρόμνεϊ, Νιούτ Γκίνγκριτς, Ρον Πολ και Ρικ Σαντόρουμ, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, στο τέλος μιας από τις πιο πολυτάραχες ημέρες της εκστρατείας, που χαρακτηρίστηκε πρώτον από την απόφαση του Ρικ Πέρι να αποσυρθεί από την κούρσα και, δεύτερον, από την επανακαταμέτρηση των ψήφων στην Αϊόβα, που ανέδειξε νικητή τον Ρ.Σαντόρουμ. Η πρώτη καταμέτρηση είχε δώσει τη νίκη στον Ρόμνεϊ με διαφορά οκτώ ψήφων.

Όπως αναφέρει το Βήμα, η ένταση έχει αυξηθεί καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κούρσα περιορίζεται πλέον ανάμεσα στον Μιτ Ρόμνεϊ, που έχει το προβάδισμα, και τον Γκίνγκριτς, ο οποίος προσβλήθηκε από μια ερώτηση για ένα προηγούμενο γάμο του, που του απηύθυνε ο δημοσιογράφος του CNN.

«Πιστεύω πως η διαλυτική, φαύλη, αρνητική φύση των μέσων ενημέρωσης δυσχεραίνει τη διακυβέρνηση αυτής της χώρας» είπε ο Γκίνγκριτς. «Μου προκαλεί απέχθεια το γεγονός ότι αρχίζετε ένα προεδρικό ντιμπέιτ από ένα θέμα όπως αυτό».

Ο Κινγκ είχε ρωτήσει τον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πρώην σύζυγό του, τη Μαριάν Γκίνγκριτς, η οποία είπε στο ABC News ότι ο Γκίνγκριτς της είχε ζητήσει να έχουν «ανοικτό γάμο» στη δεκαετία του 1990, όταν αυτός διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση. Ο Γκίνγκριτς αρνήθηκε ότι της είχε ζητήσει κάτι τέτοιο.

Ο Γκίνγκριτς έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει τον Μιτ Ρόμνεϊ, πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, στη Νότια Καρολίνα και να καταφέρει πλήγμα στην προσπάθειά του να κερδίσει το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και να είναι τον Νοέμβριο ο αντίπαλος του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos έδειξε ότι η μάχη στη Νότια Καρολίνα είναι αμφίρροπη, με τον Ρόμνεϊ να έχει το 35% των προτιμήσεων, τον Γκίνγκριτς το 23% και τον πρώην γερουσιαστή της Πενσιλβάνια, Ρικ Σαντόρουμ, το 15%.

Στη διάρκεια του ντιμπέιτ, ο Ρόμνεϊ απέφυγε και πάλι ερωτήσεις σχετικά με τους φόρους που έχει πληρώσει, αφού πέρασε αρκετές ημέρες της εκστρατείας του προσπαθώντας να απαντήσει στις επικρίσεις ότι καταβάλλει φόρους μόλις 15%.

Ερωτηθείς αν θα έδινε στη δημοσιότητα φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών, ο Ρόμνεϊ απάντησε: «Ίσως». Η απάντησή του προκάλεσε τις αποδοκιμασίες του κοινού που παρακολουθούσε την τηλεμαχία.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των υποψηφίων είναι το γεγονός ότι μία ώρα πριν ξεκινήσει το ντιμπέιτ, το επιτελείο του Γκίνγκριτς έδωσε στη δημοσιότητα τις πιο πρόσφατες φορολογικές δηλώσεις του, υπενθυμίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ο πολυεκατομμυριούχος Ρόμνεϊ δεν έχει δημοσιοποιήσει τις δικές του.

Μία νίκη του Ρόμνεϊ στη Νότια Καρολίνα θα άνοιγε τον δρόμο για τη διεκδίκηση της προεδρίας. Όμως ξαφνικά φαίνεται ότι μπορεί να ηττηθεί, καθώς δέχεται πιέσεις για τα φορολογικά του και επιθέσεις για τη θητεία του ως επικεφαλής επενδυτικού κεφαλαίου. Ο ίδιος πασχίζει να πείσει τους Ρεπουμπλικανούς ότι είναι αληθινά συντηρητικός.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook