Το Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τ.Ε.Ε. φιλοξενεί το συγγραφέα και πoλιτικό Μιχάλη Χαραλαμπίδη  σε μία διάλεξη με θέμα: “ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΤOΙΚΕΙΝ”.

Ο συγγραφέας, στην ομιλία του θα αναλύσει τις απόψεις του όπως αυτές περιγράφονται στα βιβλία του όπως : “Πόλεων και Τόπου Παιδεία”, “Αγροφιλία-Αγροτική Αναγέννηση-Νέα Αγροτικότητα”, “Ελληνική Ποιότητα και Ανάπτυξη- Η Νέα Συμμαχία», σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας νέων πόλεων, τη δημιουργία μιας νέας υπαίθρου, για τον διαφορετικό δρόμο, που ο ίδιος εδώ και πολλά χρόνια προτείνει και που θα οδηγούσε σε μια διαφορετική Ελλάδα.

Σε μια Ελλάδα, η οποία θα ανακτούσε τη θέση της στη Γεωγραφία και στην Ιστορία της περιοχής, και θα είχε ένα ρόλο στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια σφαίρα.

Όπως o ίδιος αναφέρει στο βιβλίο του “Πόλεων και Τόπου Παιδεία” :  

«Το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι ο πλούτος της ιστορίας, των μνημείων, της φύσης, η ατμόσφαιρα και η πολυμορφία του ελληνικού τόπου. Η διαφορετικότητα της. Εδώ και μισό αιώνα περίπου ένας κύκλος κερδοσκοπίας και ασέβειας εις βάρος της μνήμης, της φύσης, της ιστορίας του πολιτισμού, καταστρέφει την ελληνική διαφορετικότητα… Κανείς μέχρι σήμερα δεν μέτρησε ακόμη το κόστος αυτής της ιστορικής καταστροφής. Μετριέται ως πρόοδος, ενώ πρόκειται για καταστροφή. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη κρίση του αστικού και αγροτικού χώρου. Η ύπαιθρος ερημώνεται ή γίνεται «πόλις» και η πόλις γίνεται μη-πόλις, αντίπολις…»

«…Ο επανασχεδιασμός του χώρου και του τόπου προκαλεί μεγάλες κοινωνικές αλλαγές. Μετασχηματίζοντας το χώρο, το τοπίο, μετασχηματίζουμε τις κοινωνικές σχέσεις, τις ανθρώπινες σχέσεις. Η υλικότητα του τόπου καθορίζει τις κοινωνικές σχέσεις. Το τσιμέντο κάνει τσιμεντένιες και τις ψυχές των ανθρώπων. Η συνείδηση του χώρου την ταξική κοινωνική συνείδηση…»

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23/1/2012 στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΑΚ (Πρεβελάκη  & Γρεβενών).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook