Τα σημειώματα με ονόματα της σπείρας που άφησαν πίσω τους δύο αυτόχειρες οδήγησαν τις αστυνομικές αρχές να ξετυλίξουν το κουβάρι της σπείρας των τοκογλύφων εκβιαστών. 

Στο στόχαστρο του κυκλώματος είχε μπει πριν από τρία χρόνια ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας Ευριπίδης Φιλιππίδης ο οποίος μάλιστα ήταν κουμπάρος με τον Μάρκο Καραμπέρη. Ο Φιλιππίδης, στην πρώτη του προσπάθεια να θέσει τέρμα στη ζωή του, άφησε πίσω ένα σημείωμα το οποίο έχουν οι αστυνομικές αρχές στα χέρια τους. Χωρίς ωστόσο να ενημερώσουν κανένα από τα μέλη της οικογένειας του αυτόχειρα.

Στην αποκάλυψη του κυκλώματος όμως καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα στοιχεία που έδωσε πριν θέσει και αυτός τέρμα στη ζωή του ο ιδιοκτήτης εστιατορίων Λεωνίδας Μαριόλης. Από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού όταν ο επιχειρηματίας βούτηξε στο κενό από τον 5ο όροφο του διαμερίσματός του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι αστυνομικές αρχές ανέλαβαν εντονότερη δράση, θέτοντας υπό παρακολούθηση  τους υπόπτους. Και για αυτό το σημείωμα δεν τέθηκαν ερωτήσεις στην οικογένεια του αυτόχειρα.

Όπως είπε στο protothema.gr η σύζυγός του Ντίνα Λιότσιου «δε γνώριζε τίποτα για τα προβλήματα που είχε ο άνδρας της και οι αστυνομικές αρχές δε τη ρώτησαν το παραμικρό για τα όσα ο σύζυγός της κατήγγειλε λίγο πριν φύγει από τη ζωή».

Οι απολογίες των 53 συλληφθέντων αναμένεται να αρχίσουν λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής ενώπιον του γ\’ τακτικού ανακριτή.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι αυτές της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της τοκογλυφίας κατ\’ επάγγελμα και κατ\’ εξακολούθηση, της εκβίασης κατ\’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), της κατάχρησης εξουσίας, της αρπαγής και της οπλοκατοχής.

Στην ογκωδέστατη δικογραφία που αριθμεί 15 χιλιάδες σελίδες, γίνεται αναλυτική αναφορά στον τρόπο δράσης των επικεφαλής των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων και κυρίως του 58χρονου γνωστού επιχειρηματία από το χώρο της νυχτερινής διασκέδασης, που διατηρούσε δεκάδες φακέλους με ονόματα τηλέφωνα και χρηματικά ποσά που του όφειλαν τα θύματά του.


Οι διευκρινίσεις του ΣΔΟΕ

Διευκρινίσεις για την εξάρθρωση του κυκλώματος εκβιαστών και τοκογλύφων έδωσε με ανακοίνωσή του το ΣΔΟΕ. Όπως αναφέρεται, «στις 26-5-2011 δόθηκε σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, για συνδρομή στο 3ο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, περί άρσης του φορολογικού απορρήτου των οικονομικών στοιχείων συγκεκριμένων προσώπων.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας συνέλεξε άμεσα από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) τα στοιχεία που της ζητήθηκαν και τα παρέδωσε στα γραφεία της σε εντεταλμένο αστυνομικό.

Στις 29-7-2011 η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας παρέδωσε στην Ελληνική Αστυνομία, μετά από αίτημά της την ίδια μέρα, στοιχεία που αφορούσαν βεβαιώσεις κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Επιπλέον συμπληρωματικά στοιχεία, παρέδωσε το ΣΔΟΕ σε εντεταλμένους αστυνομικούς στις 8-8-2011, 10-8-2011, 17-8-2011, 6-9-2011, 23-9-2011 και 30-11-2011, ενημερώνοντας παράλληλα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ήδη, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για την διερεύνηση της νομιμότητας χορήγησης βεβαιώσεων κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ.».

Επίσης στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «το ΣΔΟΕ συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και κάθε συναφούς έκνομης δραστηριότητας, με στόχο την αποκατάσταση και εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία και πίστης ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Αυτό αφορά και στελέχη του ίδιου του ΣΔΟΕ, εφόσον παραβιάζουν το νόμο και το καθήκον τους. Και αυτό φάνηκε και στις συγκεκριμένες υποθέσεις».

Θυμίζουμε ότι το πρωί της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε κάνει δήλωση για “αυτοκάθαρση του ΣΔΟΕ”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook