Σε ερώτηση της Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ κα Σκραφνάκη Μαρίας για το ποιά μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να αντιμετωπίσει την έξαρση των ζωοκλοπών στον Ν. Ηρακλείου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής απαντάει τα εξής:

«Σας γνωρίζουμε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου για την πρόληψη, αποτροπή και καταστολή της ζωοκλοπής, κατόπιν επισταμένης μελέτης και αναλύσεων των συναφών με το ζήτημα αυτό στατιστικών δεδομένων και εν γένει σχετικών στοιχείων, κατέληξε σε ορισμένα βασικά και χρήσιμα, συμπεράσματα, αναφορικά με τους τρόπους, συμπεριφορές και μεθόδους ενέργειας των δραστών. Στο πλαίσιο αυτό, κατήρτισε και εφαρμόζει ειδικό σχέδιο δράσης, στο οποίο εντάσσεται και η συγκρότηση και λειτουργία ειδικού κλιμακίου αστυνομικών για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης μορφής εγκληματικότητας.
Ο εν λόγω σχεδιασμός δράσης, προβλέπει:

• Χαρτογράφηση των περιοχών, όπου παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα ζωοκλοπών.
• Συνεχείς ελέγχους υπόπτων ατόμων και οχημάτων σε επίκαιρα σημεία, περάσματα και οδικούς κόμβους.
• Ελέγχους αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ποιμνιοστασίων, καταστημάτων εμπορίας κρεάτων, σφαγείων και κέντρων διασκεδάσεων, όπου πραγματοποιούνται κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις κ.λπ.).
• Συγκρότηση μικτών συνεργείων ελέγχων από ομάδες αστυνομικών, ομάδες Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε.) και λοιπών συναρμόδιων Φορέων.
• Ειδική δράση από τις εποχούμενες περιπολίες-ομάδες των Τ.Α.Ε. Κρήτης.

Ειδικότερα, σας γνωρίζουμε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 01-01-2011 έως και 30-11-2011, από τις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες μας καταγράφηκαν 147 υποθέσεις ζωοκλοπής, ανευρέθηκαν 951 ζώα και συνελήφθησαν συνολικά 25 άτομα (23 ημεδαποί και 2 αλλοδαποί ρουμανικής υπηκοότητας).

Πέραν της εφαρμογής του ανωτέρω σχεδιασμού, υπάρχει συνεργασία με την τοπική κοινωνία, με την πραγματοποίηση συναντήσεων με τοπικούς φορείς (Δημάρχους, τοπικά συμβούλια, Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση), καθώς και τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων, στοχεύοντας στην ανάδειξη του προβλήματος και στην ενημέρωση των κτηνοτρόφων και γενικότερα των πολιτών, ιδιαίτερα δε περιοχών όπου παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, έχει εκδώσει, εγκύκλιες διαταγές, προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, όπου περιλαμβάνονται κατευθύνσεις για την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των θεμάτων αυτών, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και τις φιλοζωικές οργανώσεις.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook