Με διαβεβαιώσεις στην Ελλάδα πως δεν θα χάσει την πρόσβασή της στην ενεργειακή αγορά με λογικούς όρους θα προχωρήσει το εμπάργκο της ΕΕ στο ιρανικό πετρέλαιο, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στις διαδικασίες.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναμένεται να παρουσιάσουν το βασικό σχέδιο για τις κυρώσεις την επόμενη Δευτέρα. Η Αθήνα είχε εξαρχής προβάλει τις περισσότερες επιφυλάξεις σε κυρώσεις στην ιρανική πετρελαϊκή παραγωγή, δεδομένης της ελληνικής εξάρτησης από το ιρανικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη που επικαλείται το Reuters, τη Δευτέρα δεν θα παρουσιαστεί πάντως λεπτομερές σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες της Αθήνας.

«Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι και η καλύτερη αυτή την στιγμή» ανέφερε ο διπλωμάτης, «και δικαιολογημένα μας ζητούν να βρεθεί μία λύση». «Πρέπει να βρεθεί τη Δευτέρα κάποιος τρόπος να δοθούν όλες οι απαραίτητες δεσμεύσεις ώστε οι Έλληνες να δώσουν το ΟΚ» σημείωσε ο διπλωμάτης.

Στις απειλές της ΕΕ για εμπάργκο, η Τεχεράνη έχει απαντήσει με «προειδοποιήσεις» πως θα αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ -από τα οποία διέρχεται μεγάλο μέρος των πετρελαϊκών φορτίων προς τη Δύση.