Το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα και των ελεγκτών της τρόικας, κατά την οποία, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι ελεγκτές «έδειξαν να κατανοούν» τα επιχειρήματα για τα αποτελέσματα της εφεδρείας.

Ο Δ.Ρέππας συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Πόουλ Τόμσεν, τον Κλάους Μαζούχ και τον Ματίας Μορς, στους οποίους και πρότεινε την ένταξη των επιμέρους  μεταρρυθμιστικών δράσεων σε ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, ζητώντας «συνεργασία σε καθημερινή βάση για την αξιολόγηση της εξέλιξης των δρομολογημένων δράσεων».

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε εκ νέου ο στόχος για «μείωση συνολικά 150.000 των απασχολούμενων στο Δημόσιο», όπως αναφέρει το υπουργείο, μέχρι το τέλος του 2015.

Ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους της τρόικας για την εξέλιξη του προγράμματος για το τακτικό προσωπικό της δημόσιας διοίκησης, και σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το αντίστοιχο πρόγραμμα για τους εργαζομένους με συμβάσεις ΙΔΑΧ, τόσο στο κράτος και τους ΟΤΑ όσο και στα ΝΠΙΔ, όπου το κράτος έχει την πλειοψηφία των μετοχών.

Υποστήριξε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «αυτή η παρέμβαση, η οποία δεν είχε εξ αρχής δημοσιονομικούς στόχους υπήρξε ίσως η πιο δραστική τομή, αφού έστειλε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα για την επικρατούσα εργασιακή ακαμψία στο ελληνικό κράτος», προσθέτοντας πως ασφαλώς «η ανάγκη για απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια, οδήγησε στην εφαρμογή μιας οριζόντιας πολιτικής, που επόμενο ήταν να περιέχει και στοιχεία ανορθολογισμού και αδικίας».

Στο σημείο αυτό, επισήμανε την ανάγκη να αποφευχθεί η λειτουργική κατάρρευση κρίσιμων υπηρεσιών, πολύ περισσότερο που από το σύνολο των απασχολουμένων στο ελληνικό κράτος σχεδόν το 50% αποτελεί το προσωπικό των εκπαιδευτικών κάθε βαθμίδας και των ενστόλων κάθε κατηγορίας.

Όπως αναφέρει παράλληλα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, ο Δ.Ρέππας ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες για το νέο βαθμολόγιο – μισθολόγιο, αναφέροντας πως έχει ολοκληρωθεί η κατάταξη των υπηρετούντων στους νέους βαθμούς και ολοκληρώνεται και η αντιστοίχισή τους σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο.

Σημείωσε ότι η μείωση των αποδοχών οδηγεί σε δημοσιονομική ωφέλεια για το ελληνικό Δημόσιο κατά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, που συνυπολογιζόμενη με τις μειώσεις των αποδοχών που έχουν προηγηθεί έχουν οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα τις αποδοχές των εργαζομένων στο ελληνικό Δημόσιο.

Όσον αφορά τα νέα οργανογράμματα σε όλα τα υπουργεία με τη μείωση κατά τουλάχιστον 30% των υπηρεσιακών δομών, ενημέρωσε πως 12 υπουργεία έχουν ήδη ανταποκριθεί και έχουν αποστείλει σχέδια νέων οργανισμών που εναρμονίζονται με αυτόν τον κανόνα.

Επισήμανε την ωφέλεια ως προς τη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα των νέων δομών που θα προκύψει, καθώς και την εξοικονόμηση λόγω ιδίως της μείωσης των θέσεων προϊσταμένων, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν ήδη καταργηθεί υπηρεσιακές μονάδες αυτοτελούς τμήματος, γραφείου και αυτοτελούς γραφείου.

Σχετικά με την κατάργηση του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων και την προωθούμενη αναδιάρθρωση υπηρεσιακών μονάδων με συγχωνεύσεις και απορροφήσεις και την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί, ανέφερε πως η αναδιάρθρωση αυτή θα ενταχθεί στο γενικότερο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την αναμόρφωση.

Ο υπουργός τόνισε τέλος πως είναι στο τελικό στάδιο η εκπόνηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, με αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων, απλοποίηση διαδικασιών και βελτίωση του συντονισμού των κυβερνητικών λειτουργιών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook