Σε Λίβυους και ξένους που έχουν ως στόχο την καταστροφή της ενότητας της χώρας και την εγκαθίδρυση ισλαμικής δημοκρατίας απέδωσε τις αιματηρές συγκρούσεις στη Λιβύη ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ.

Λίγο νωρίτερα λίβυος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών κρατά ομήρους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες στην Αλ-Μπάιντα, απαιτώντας την άρση της πολιορκίας της πόλης.

Παράλληλα οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη δεκάδων Αράβων που ανήκουν σε «δίκτυο» με αποστολή την αποσταθεροποίηση της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jana.

«Αυτή τη στιγμή τεθωρακισμένα άρματα που κυκλοφορούν στη Βεγγάζη οδηγούνται από πολίτες. Στην Αλ-Μπάιντα οι άνθρωποι έχουν όπλα και πολλές αποθήκες όπλων λεηλατήθηκαν. Έχουμε όπλα, ο στρατός έχει όπλα, οι δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν τη Λιβύη έχουν όπλα», είπε ο γιος του Καντάφι επισημαίνοντας ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου. «Ο στρατός θα έχει τώρα ουσιαστικό ρόλο για την επιβολή της ασφάλειας διότι διακυβεύεται η ενότητα και η σταθερότητα της Λιβύης», δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Αλ-Μπαγκντάντι Αλ-Μαχμούντι είχε δηλώσει ότι η Λιβύη έχει το δικαίωμα να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την διαφύλαξη της ενότητας της χώρας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τρίπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Jana.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι διαδηλωτές φαίνεται ότι έχουν κατά μεγάλος μέρος τον έλεγχο στη Βεγγάζη, αφού ανάγκασαν τις αστυνομικές και τις στρατιωτικές δυνάμεις να υποχωρήσουν σε στρατόπεδο. Κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν.

«Η ασφάλεια είναι τώρα στα χέρια του λαού», δήλωσε από τη Βεγγάζη ένας λίβυος δικηγόρος στο BBC.

Στην Τρίπολη, όπου επεκτάθηκαν τη νύχτα οι συγκρούσεις, χειρουργός του νοσοκομείου al-Jalae δήλωσε ότι από χθες το απόγευμα, έχουν φθάσει οι σοροί πενήντα ανθρώπων ενώ μεταφέρθηκαν και 00 τραυματίες. «Ένα από τα θύματα υπέκυψε αφού χτυπήθηκε από αντιαρματική ρουκέτα στην κοιλιακή χώρα», είπε ο γιατρός.

Μέλη στρατιωτικής μονάδας γνωστής ως ομάδα «Thunderbolt» μετέφεραν τραυματισμένους συντρόφους τους στο νοσοκομείο , δήλωσε ο χειρουργός. Οι στρατιώτες είπαν ότι προσχώρησαν στους αντικεθστωτικούς διαδηλωτές και ότι πολέμησαν και νίκησαν επίλεκτο στρατιωτικό σώμα φρουρών του Καντάφι. «Τώρα λένε ότι εξουδετέρωσαν την Πραιτοριανή Φρουρά και ότι προσχώρησαν στη λαϊκή εξέγερση», δήλωσε από το ίδιο νοσοκομείο στο Reuters ένας δικηγόρος.

Στην ανατολική Λιβύη, ο αρχηγός της φυλής Αλ-Ζουβάγια απείλησε ότι θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου, εάν οι αρχές δεν σταματήσουν την καταστολή των διαδηλωτών. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera, ο Σάιχ Φαράζ αλ Ζουβάι δήλωσε: «Θα σταματήσουμε όλες τις εξαγωγές πετρελαίου προς δυτικές χώρες εντός 24 ωρών», εάν δεν σταματήσει η βία.

Ο ηγέτης της φυλής Αλ Ουαρφάλα Άκραμ αλ-Ουαρφάλι δήλωσε στο Al Jazeera: «Λέμε στον αδελφό (Καντάφι), αν και δεν είναι πια αδελφός, να εγκαταλείψει τη χώρα».

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook