Δύο νεαροί άνεργοι Μαροκινοί επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν την Τετάρτη στο Ραμπάτ και νοσηλεύονται έκτοτε σε νοσοκομείο της Καζαμπλάνκας, αλλά για καλή τους τύχη έχουν ξεφύγει τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με ένα νοσοκόμο η ζωή των δύο νεαρών δεν διατρέχει κίνδυνο. Ο ένας τους φέρει εγκαύματα δευτέρου βαθμού.

Οι αυτοπυρπολήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, μετά την αυτοπυρπόληση ενός νεαρού Τυνήσιου τον Δεκέμβριο του 2010 που πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη, αρχικά στην Τυνησία και στη συνέχεια στην Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης δείχνει πέντε άνδρες να περιλούζονται με βενζίνη κατά τη διάρκεια μιας καθιστικής διαμαρτυρίας άνεργων πτυχιούχων σε ένα παράρτημα του υπουργείου Παιδείας, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στις εικόνες διακρίνονται δύο άνδρες να πηδούν ένα τοίχο του κτιρίου για να πάρουν τρόφιμα που κάποιοι έχουν τοποθετήσει στο έδαφος για να τους βοηθήσουν να συνεχίσουν την καθιστική διαμαρτυρία. Την ίδια στιγμή, αστυνομικοί προσπαθούν να τους σταματήσουν, με υψωμένα τα γκλομπ τους. Λίγο αργότερα το βίντεο δείχνει τους δύο νέους να έχουν μετατραπεί σε ανθρώπινους πυρσούς.

Ο ένας από αυτούς, ο Μοχάμεντ Ζεϊτούν, είναι παντρεμένος, πατέρας ενός παιδιού και είναι κάτοχος μάστερ. Ο δεύτερος, ο Μοχάμεντ Χάουας, είναι περίπου 20 χρονών, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της επιτροπής «Συντονισμού των Άνεργων Πτυχιούχων».

«Αυτοπυρπολήθηκαν γιατί οι δυνάμεις ασφαλείας ενέτειναν την πολιορκία τους, εμποδίζοντάς τους να λάβουν τρόφιμα για να συνεχίσουν τη δράση τους», είπε ένας από τους «Άνεργους Πτυχιούχους».

Χιλιάδες άνεργοι Μαροκινοί, κάτοχοι πανεπιστημιακών πτυχίων, διαδηλώνουν σχεδόν καθημερινά εδώ και χρόνια ζητώντας μια θέση στο δημόσιο τομέα. Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, ο ισλαμιστής Αμπντελιλάχ Μπενκιράν, έχει υποσχεθεί ότι θα εξετάσει σύντομα την περίπτωσή τους. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πέρσι να εντάξει 4.300 «άνεργους πτυχιούχους» στο δημόσιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook