Η κυβέρνηση της Υεμένης τροποποίησε το νομοσχέδιο που παρέχει αμνηστία στον πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, το οποίο είχε επικριθεί τόσο από τους Υεμενίτες όσο και από μη κυβερνητικές οργανώσεις, και προέβλεπε την αμνήστευση συνεργατών του προέδρου που εμπλέκονται σε εγκλήματα, δήλωσε σήμερα κυβερνητική πηγή.

Σύμφωνα με το Απε-μπε, βάσει του νέου νομοσχεδίου «πλήρης αμνηστία παρέχεται στον πρόεδρο Σάλεχ», ενώ οι συνεργάτες του δεν χαίρουν παρά «πολιτικής αμνηστίας» και θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους σε «εγκληματικές» ή «τρομοκρατικές» υποθέσεις, πρόσθεσε η ίδια πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μετά τις τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, που αποφασίστηκαν χθες Πέμπτη σε έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης, προβλέπεται επίσης η υιοθέτηση «νόμων για την εθνική συμφιλίωση και τη μεταβατική δικαιοσύνη», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο αύριο Σάββατο.

Μέχρι πρότινος, βάσει μίας συμφωνίας την οποία επεξεργάστηκε ο ΟΗΕ σε συνεργασία με τις έξι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ο Σάλεχ και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησής του εξασφαλίζουν πλήρη ασυλία, με αντάλλαγμα τη μεταβίβαση της εξουσίας και τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών την 21η Φεβρουαρίου. Στις εκλογές αυτές μόνο υποψήφιος, που θα διεκδικήσει θητεία δύο ετών, θα είναι ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου, του κόμματος του Σάλεχ, ο Σουλτάν αλ Μπαρακάνι, είχε διαβεβαιώσει την Τετάρτη ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά όπως έχει προγραμματιστεί, παρά τις πληροφορίες για πιθανή αναβολή τους. Επιπλέον ο Μπαρακάνι πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να ψηφίσει για το νόμο σχετικά με την παροχή αμνηστίας στον Σάλεχ και για την υποψηφιότητα του Χάντι στις προεδρικές εκλογές.

Ο Σάλεχ αναμένεται να ταξιδέψει σύντομα στο εξωτερικό για να υποβληθεί σε θεραπεία μετά τον τραυματισμό του σε μία επίθεση στις αρχές Ιουνίου στη Σανάα, όπως δήλωσε σήμερα μία πηγή από το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook