Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής κήρυξε σήμερα το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο την περιοχή που έχει πληγεί από το ναυάγιο του Costa Concordia, μπροστά από το νησί Τζίλιο στην Τοσκάνη.

Η απόφαση αυτή, που είχε ανακοινωθεί τη Δευτέρα, επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο Πιέρο Τζάρντα.

Η απόφαση αυτή \”σημαίνει ότι όλες οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με το δυστύχημα είναι εθνικού ενδιαφέροντος και απαιτούν τη συμμετοχή των εθνικών θεσμών, της κυβέρνησης και της περιφέρειας\”, ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Κοράντο Κλίνι.
\”Το επίπεδο των πόρων που χρειάζονται θα καθοριστεί στο σχέδιο που θα υιοθετήσουμε\” πρόσθεσε.

Το 1 δισ. ευρώ θα φτάσουν τα αιτήματα αποζημίωσης

Το ένα δισεκατομμύριο ευρώ μπορεί να φτάσουν τα αιτήματα αποζημίωσης για την τραγωδία του Concordia, όσα δηλώνουν στον ιταλικό Τύπο στελέχη του τομέα των ασφαλιστικών εταιριών.

Η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα γράφει ότι αν κανείς συνυπολογίσει τα αιτήματα αποζημίωσης που θα υποβάλουν οι ναυαγοί, το ιταλικό κράτος και οι περιφέρειες, μπορεί να καταρριφθεί κάθε προηγούμενο ρεκόρ τουλάχιστον στην πρόσφατη ιταλική ιστορία.

\”Αν στην ανθρώπινη τραγωδία προστεθεί και η περιβαλλοντική καταστροφή το κόστος για τους ασφαλιστές δεν θα είναι πλέον αντιμετωπίσιμο\”, τονίζει ο Γκουίντο Φεραντίνι, ειδήμονας του τομέα αποζημιώσεων και εργασιακού δικαίου που μίλησε στην Κοριέρε.

Οι έρευνες της πυροσβεστικής και των σπηλαιολόγων διεκόπησαν και πάλι λόγω θαλασσοταραχής. Οι νεκροί έχουν φθάσει τους έντεκα και αγνοούμενοι παραμένουν είκοσι ένας άνθρωποι. Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες έχουν πλέον δυστυχώς ελαχιστοποιηθεί.

Η εισαγγελία του Γκροσέτο κατέθεσε ένσταση με την οποία ζητεί να επανεξετασθεί η απόφαση δικαστικού αρμόδιας για τις προκαταρκτικές έρευνες, η οποία αποφάσισε ότι ο κυβερνήτης του πλοίου, Φραντσέσκο Σκετίνο, έπρεπε να τεθεί υπό κατ\’ οίκον κράτηση. Εισαγγελείς θεωρούν ότι ο Σκετίνο μπορεί να προσπαθήσει να αλλοιώσει και να αποκρύψει αποδεικτικά στοιχεία και για το λόγο αυτό πρέπει να επιστρέψει στη φυλακή.

\"http://1.bp.blogspot.com/-ZaV10YhJMCM/TxlJ3BkyFYI/AAAAAAAAKns/J2mXzlbcwvU/s1600/%25CE%25B5%25CF%2581%25CF%2589%25CF%2584%25CE%25B1%25CF%2582.jpg\"Παράλληλα συνεχίζονται οι ανακρίσεις μελών του πληρώματος, των στενών συνεργατών του πλοιάρχου και ιθυνόντων της πλοιοκτήτριας εταιρίας. Προς το παρόν τους ζητείται να προσέλθουν στην εισαγγελία ως μάρτυρες. Δεν αποκλείεται όμως τις επόμενες ημέρες να εκδοθούν και νέες κλήσεις σε απολογία.

Μένει ακόμα να διακριβωθεί η θέση της 25χρονης Μολδαβής Ντομνίκα Τσεμόρταν. Την ώρα της πρόσκρουσης, φέρεται να βρισκόταν κοντά στον καπετάνιο, στην γέφυρα του πλοίου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν είχε δική της καμπίνα, πάντως η ίδια ισχυρίζεται ότι δεν είναι η ερωμένη του Σκετίνο. Παλαιότερα είχε εργασθεί, ως μέλος του πληρώματος, για την πλοιοκτήτρια εταιρία Costa.

\”Ο κυβερνήτης είναι ένας ήρωας, έσωσε 3.000 άτομα\”, υποστήριξε η Τσεμόρταν σε δηλώσεις της στην τηλεόραση της χώρας της. Οι εισαγγελείς την κάλεσαν να επιστρέψει στην Ιταλία για να την ανακρίνουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook