\”Νέο Μνημόνιο\” με περισσότερα χρόνια διάρκεια, μικρότερο επιτόκιο αλλά και νέου τύπου διασφαλίσεις, διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους δανειστές της χώρας.

Σήμερα αναχωρεί από την Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών, κύριος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό σε Βερολίνο και Ελσίνκι, για το \”μεγάλο παζάρι\” που ξεκινά ενόψει των απανωτών συνόδων Κορυφής του Μαρτίου, για το νέο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (EFSF).

Γερμανία και  Φιλανδία είναι χώρες που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν το Ταμείο, ενώ η Ελλάδα επενδύει σε αυτό τις ελπίδες της για επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. αλλά και για να εξασφαλίσει νέα δάνεια που χρειάζεται για να επαναγοράσει μέρος του χρέους της.

Όπως όμως αποκάλυψε από την περασμένη εβδομάδα το protothema.gr στο τραπέζι μπαίνουν πλέον:

      –          επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού του Μνημονίου ή

      –          αναχρηματοδότηση παλαιών και νέων δανείων της χώρας

      –          με νέα δάνεια από το Μηχανισμό Στήριξης ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

      –          με χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη διάρκεια

      –          με «αντάλλαγμα» τις δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση  θα επιχειρήσει να πείσει ότι:

      –          το επιτόκιο 5% στο Μνημόνιο είναι υψηλό και η διάρκεια αποπληρωμής μικρή, αν και δικαιολογούνταν από τις συνθήκες του 2010, αλλά

      –          τώρα υπάρχει μια λίστα αποκρατικοποιήσεων που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και τους δανειστές της χώρας

      –          Οι συνθήκες βελτιώθηκαν, δεν υπάρχει τόσος μεγάλος κίνδυνος και αβεβαιότητα για την προοπτική της χώρας και έτσι

      –          τα επιτόκια δανεισμού προς τη χώρα μπορούν να μειωθούν ή να αναχρηματοδοτηθούν  τα παλαιά δάνεια με νέα και φθηνότερα

      –          είναι ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές των χωρών που μας δανείζουν, να μετάσχουν στη «μοιρασιά» των 50 δισ. ώστε να εξασφαλίσουν θέσεις στην ελληνική αγορά και έτσι, και η ελληνική οικονομία να προσελκύσει κεφάλαια, και οι ξένοι δανειστές να περιβάλλουν με περισσότερη εμπιστοσύνη τη χώρα μας.

Ωστόσο, πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσουν να αντισταθούν στις πιέσεις της  Μέρκελ και των συμμάχων της στην ΕΕ για ακόμα πιο σκληρά μέτρα  λιτότητος, προβάλλοντας το επιχείρημα πως η Ελλάδα έχει ήδη λάβει τα περισσότερα από όσα μέτρα θα περιλαμβάνονται στο υπό εκκόλαψιν «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητος» που θέλει η Γερμανία να επιβάλει στην Ευρώπη.

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται και η γερμανική πλευρά που επιθυμεί να προωθήσει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητος που έχει συντάξει από κοινού με τη Γαλλία και το οποίο στηρίζεται κυρίως στη δέσμευση για τον καθορισμό ενός «φρένου χρέους» στα Συντάγματα όλων των κρατών-μελών, αλλά και τις αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης στα περισσότερα κράτη-μέλη.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook