Η Ομάδα των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη συμφώνησε να πιέσει την Ευρώπη να κάνει περαιτέρω κινήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενώ συνέχισε την διαπραγμάτευση για μια συμφωνία με στόχο να ενισχυθεί η "ισχύς πυρός" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επιδιώκει να έχει διαθέσιμα 600 δισ. δολάρια.

Ο υφυπουργός Οικονομικών του Μεξικού Χεράρδο Ροδρίγκες δήλωσε ότι οι συνομιλίες των κρατών-μελών της G20 στην πρωτεύουσα της χώρας του την Πέμπτη και χθες αποτέλεσαν "ένα καλό σημείο εκκίνησης", αν και δεν υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθεί το ΔΝΤ.

"Νομίζω ότι υπάρχει προθυμία για διάλογο με όλες τις χώρες, Ευρωπαϊκές, μη Ευρωπαϊκές, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Βραζιλία", είπε ο Ροδρίγκες μετά την διήμερη σύνοδο, την πρώτη στην διάρκεια της άσκησης της προεδρίας του διεθνούς χρηματοοικονομικού θεσμού από το Μεξικό. "Αναγνωρίζονται τα μέτρα που έλαβε η Ευρώπη. Αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο πως πρέπει να γίνουν περισσότερα".

Μια πηγή ανέφερε ότι στις συνομιλίες τονίστηκε πως η ΕΕ πρέπει να λάβει κατεπειγόντως περαιτέρω μέτρα, ενώ παράλληλα το ΔΝΤ θα ιχνεύσει τις προθέσεις των κρατών-μελών του σχετικά με το ύψος των κεφαλαίων που προτίθενται να εισφέρουν.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως διαμορφώνεται μια "ευρεία συμφωνία" πως η αύξηση των διαθεσίμων κεφαλαίων του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη σύναψη διμερών δανείων. Στο σχέδιο αυτό αντιτίθενται οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς και η Ιαπωνία, που επιμένουν ότι η Ευρώπη πρέπει να "βοηθήσει τον εαυτό της".

Ο Ροδρίγκες δήλωσε ότι στόχος της G20 είναι να διαμορφωθεί σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο "τους επόμενους μήνες".


zougla.gr