Συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Σαντιάγο της Χιλής την Πέμπτη ανάμεσα σε αστυνομικούς και τους περίπου 500 συμμετέχοντες σε μια φοιτητική κινητοποίηση η οποία συγκλήθηκε μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, με τον απολογισμό που έδωσε στην δημοσιότητα η αστυνομία χθες να κάνει λόγο για 21 συλλήψεις.

Η διαδήλωση – στην οποία δεν συμμετείχαν οι μεγαλύτερες φοιτητικές παρατάξεις και η οποία δεν είχε εγκριθεί από τις αρχές – έγινε κοντά στην είσοδο του Πανεπιστημίου του Σαντιάγο, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Επεισόδια ξέσπασαν όταν ορισμένοι διαδηλωτές αποπειράθηκαν να κλείσουν την κύρια λεωφόρο που διαπερνά το κέντρο της πρωτεύουσας της Χιλής, την Αλαμέδα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση οχημάτων με εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση και δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές και ακολούθησαν διαπληκτισμοί που διήρκεσαν περίπου μια ώρα σε κοντινό πάρκο.

Φοιτητές και μαθητές καθώς και εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε πάνω από 40 μαζικές κινητοποιήσεις, ορισμένες εκ των οποίων ήταν οι μεγαλύτερες μετά το τέλος της δικτατορίας στη Χιλή το 1990, διεκδικώντας μια βαθιά μεταρρύθμιση στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο οποίο καταγράφονται τεράστιες ανισότητες.

Το κίνημα πέτυχε να αυξηθεί κατά 10% ο προϋπολογισμός για την παιδεία, αλλά πέραν αυτού ελάχιστες και μόνο πρωτόλειες ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Η μεγαλύτερη φοιτητική παράταξη, η FECH, έχει καταστήσει σαφές ότι «το κίνημα θα συνεχιστεί» το 2012.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook