H συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων, με στόχο την απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους που διακρατούν, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου το IIF, το οποίο καλεί όλες τις πλευρές να δράσουν «αποφασιστικά» ώστε να οριστικοποιηθεί.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα, Σάββατο, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του κ. Νταλάρα, όπως δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν νέα εμπλοκή στη διαπραγμάτευση οι δυσοίωνες προβλέψεις που διατυπώθηκαν από το ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Τα στοιχεία μιας χωρίς προηγούμενο εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (στην απομείωση του χρέους – Private Sector Involvement, PSI) αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους»  ανέφερε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance, IIF), που εκπροσωπεί τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, σε ανακοίνωσή του η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του εκπροσώπου του, Τσαρλς Νταλάρα, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο στην Αθήνα, που διήρκεσε από τις 8 το βράδυ της Παρασκευής έως και λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Το IIF αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η συμφωνία θα συμβάλλει στην «οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία», όπως μετέδωσε το Reuters.

Οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες και δηλώσεις πηγών που κρατούν την ανωνυμία τους το βράδυ της Παρασκευής, υπάρχει ήδη μια προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ιδιωτών πιστωτών για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, δήλωσαν στο Reuters τρεις τραπεζικές πηγές, αλλά οι συζητήσεις για τις λεπτομέρειες του σχήματος ενδεχόμενως να συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο.

Οι πηγές είπαν ότι το επιτόκιο που θα φέρουν τα νέα ομόλογα θα αυξηθεί δύο φορές κατά την διάρκειά τους.

Στην αρχή το επιτόκιο θα είναι γύρω στο 3,5%, είπαν δύο από τις πηγές, προειδοποιώντας ωστόσο ότι τα όποια νούμερα βρίσκονται υπό συζήτηση, δεν είναι οριστικά και μπορεί να αλλάξουν.

Πληροφορίες έκαναν λόγο επίσης για δεκαετή περίοδο χάριτος. Το IIF ζητεί εγγυήσεις (collaterals) για τα νέα ομόλογα, που θα εγγυώνται το ονομαστικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντί για μετρητά, θα λάβουν το 15% σε 2ετή ομόλογα του EFSF.

Στόχος είναι το πλαίσιο της συμφωνίας για το PSI να τεθεί επί τάπητος στο Eurogroup της Δευτέρας ώστε εκεί να δοθεί το πράσινο φως.

Επιστολές όπως 6η δόση

Σύμφωνα με πληροφορίες, προϋπόθεση για να υλοποιηθεί το PSI είναι να υπογραφούν από τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς, που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, επιστολές, στις οποίες θα δηλώνουν τη δέσμευσή τους στην υλοποίηση όλων των μέτρων για το διάστημα μέχρι το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι τέτοια διαδικασία είχε απαιτηθεί και για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook