Ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακοίνωσε πως ανακάλυψε νέες επιστολές γραμμένες από τον εξέχοντα εκπρόσωπο του Γαλλικού Διαφωτισμού Βολταίρο κατά τη διάρκεια της εξορίας του στην Αγγλία από το 1726 έως το 1728, οι οποίες τεκμαίρουν τη μεγάλη επιρροή που άσκησε η διανόηση της Αλβιόνος στις ιδέες του.

\”Ο Βολταίρος πέρασε στην Αγγλία δύο χρόνια σημαντικά, αλλά τα οποία δεν έχουν ερευνηθεί και εξετασθεί επαρκώς, όταν ήταν περίπου 30 ετών και τότε ήταν γνωστός περισσότερο ως ποιητής\”, τονίζει ο Νίκολας Κρονκ, καθηγητής λογοτεχνίας και διευθυντής του Ιδρύματος Βολταίρου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

\”Εδώ ήλθε σε επαφή με τις ιδέες των Άγγλων διανοητών κι εν συνεχεία μεταλαμπάδευσε στην ηπειρωτική Ευρώπη τον Εμπειρισμό, ο οποίος λειτούργησε ως βάση για τον Διαφωτισμό\”, εξήγησε ο Βρετανός ερευνητής.

\”Οι επιστολές που μόλις ανακαλύφθηκαν είναι πολύ ενδιαφέρουσες διότι αποδεικνύουν πώς ο Βολταίρος, χάρη στις επαφές του με την αγγλική αριστοκρατία, μυήθηκε στις ιδέες του Διαφωτισμού\”, τονίζει.

Σε μία από τις επιστολές του, ο συντάκτης της-του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Φρανσουά-Μαρί Αρουέ-υπογράφει ως \”Φράνσις\” Βολταίρ, χρησιμοποιώντας την αγγλική εκδοχή του μικρού του ονόματος.

Οι δεκατέσσερις νέες επιστολές του Βολταίρου ανακαλύφθηκαν από τον καθηγητή Κρονκ σε διάφορες αμερικανικές βιβλιοθήκες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook