Να μην επιτραπεί ξανά να ριζώσει στην κοινωνία της το μίσος απέναντι στους ξένους ζήτησε ο Γερμανός πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ με αφορμή την 70ή επέτειο από τη Διάσκεψη της Βάνζεε, όταν σχεδιάστηκε από υψηλόβαθμα στελέχη του Ναζιστικού Κόμματος η «Τελική Λύση», δηλαδή η γενοκτονία των Εβραίων στην Ευρώπη.

Με επίκεντρο την έπαυλη στη Βάνζεε, στα περίχωρα του Βερολίνου, όπου έγινε η σύσκεψη πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες τελετές.

Η ίδια η έπαυλη –«ένας χώρος ντροπής για τη Γερμανία», όπως είπε ο Κρίστιαν Βουλφ– έχει μετατραπεί σε μνημείο και μουσείο για το Ολοκαύτωμα.

Στην ιστορική πλέον συνάντηση 15 υψηλόβαθμα στελέχη των Νάζι ενέκριναν τις λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης γενοκτονίας με την καταγραφή των Εβραίων και τη μεταγωγή τους στα στρατόπεδα θανάτου.

Σημειώνεται ότι οι ερευνητές δεν έχουν ανακαλύψει έως σήμερα σαφή εντολή για την έναρξη του Ολοκαυτώματος που να φέρει την υπογραφή του Αδόλφου Χίτλερ και έτσι ως επίσημο ορόσημό του έχει γίνει αποδεκτό να θεωρείται η διάσκεψη στο Βάνζεε.

Ο Βουλφ τόνισε στον παριστάμενο Ισραηλινό υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Γιόσι Πέλεντ και άλλους αξιωματούχους πως η χώρα του θα προστρέξει να βοηθήσει τους Εβραίους σ’ ολόκληρο τον κόσμο εάν αντιμετωπίσουν ξανά κίνδυνο ή κατατρεγμούς.

Ο Πέλεντ, που απέφυγε τη σύλληψη και την εξόντωση χάρη σε μία πλαστή ταυτότητα, απήγγειλε μία εβραϊκή προσευχή-μοιρολόι στη μνήμη του πατέρα του, ο οποίος βρήκε τον θάνατο στο Άουσβιτς.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κρίστιαν Βουλφ αναφέρθηκε στις δολοφονίες 10 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους Τούρκων, στη διάρκεια του 2000-07, που αποδείχθηκε πως είχαν διαπράξει Νεοναζί λέγοντας ότι αισθάνεται «ντροπή και οργή» που οι Γερμανοί είχαν διαπράξει τέτοιες δολοφονίες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook