H Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είναι αυτή που θα ανοίξει τις εργασίες του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, σε μια περίοδο που όλα τα μάτια της διεθνούς κοινότητας – προφανέστατα και όλων των ισχυρών που παραδοσιακά συγκεντρώνονται στην ελβετική κωμόπολη – είναι κυριολεκτικά καρφωμένα στην Ευρώπη.

Με συνεχώς αυξανόμενη την πίεση εκ μέρους των περισσοτέρων διεθνών εταίρων της Γερμανίας προς την ίδια την κυρία Μέρκελ και την κυβέρνησή της να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης που σαρώνει την Ευρώπη, αλλά και δοθέντος του γεγονότος πως η ομιλία της θα πραγματοποιηθεί ελάχιστες ώρες μετά το κρίσιμο Eurogroup της 23ης του μηνός και λίγες ημέρες πριν την εξίσου κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, άπαντες θα περιμένουν με έκδηλο ενδιαφέρον τα όσα έχει να πει η Γερμανίδα Καγκελάριος από το βήμα του Νταβός. Κυρίως τα όσα έχει να πει για την δρομολογούμενη νέα δημοσιονομική συμφωνία της ΕΕ, αλλά και το εάν έχει κάτι να πει προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης μιας αναπτυξιακής πολιτικής για την Ευρώπη!

Στο ακροατήριό της  θα περιλαμβάνονται οι σημαντικότεροι παράγοντες στην όλη προσπάθεια αντιμετώπισης  της ευρωπαϊκής κρίσης, καθώς στο Νταβός θα βρεθούν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Όλι Ρεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν.

Στο Φόρουμ, που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη 25 του μηνός, έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 40 ηγέτες κυβερνήσεων και πάνω από 1600 ανώτατα διοικητικά στελέχη επιχειρήσεων.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα πάντως και φέτος, όπως εξάλλου και τα δύο προηγούμενα χρόνια, απέχει πολύ από το να χαρακτηρισθεί εορταστική ή έστω θετική, ενώ χαρακτηριστικό είναι το ότι η φετινή συμμετοχή νεαρών επιχειρηματιών, διαμέσου της πρωτοβουλίας «Global Shapers», είναι ισχνή, με μόλις 70 νεαρούς επιχειρηματίες, ηλικίας έως 30 ετών, να έχουν δηλώσει συμμετοχή ή να έχουν προσκληθεί, στις εργασίες του Φόρουμ, παρόλο που το φετινό «θέμα» του Συνεδρίου αφορά ακριβώς στην διερεύνηση νέων μοντέλων οικονομικής και επιχειρηματικής δράσης: “The great transformation: shaping new models”, η επίσημη θεματολογία …

Σε κάθε περίπτωση τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, αλλά και τα «πηγαδάκια» πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που θα συναθροισθούν στις πλαγιές των ελβετικών Άλπεων θα μονοπωλήσουν η συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή κρίση χρέους, οι επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αλλά και η επόμενη ημέρα στην ευρύτερη περιοχή της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, μετά την περιβόητη Αραβική Άνοιξη αλλά και την όξυνση της έντασης μεταξύ του Ιράν και της Δύσης. Ενδεικτικό είναι πως ανάμεσα στους προσκεκλημένους του Φόρουμ θα βρίσκονται ο νέος πρωθυπουργός της Τυνησίας και αρκετοί εκ των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου.

«Το 2012 πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από την τρέχουσα οικονομική κρίση και επιτέλους να αφήσουμε πίσω μας τις επιπτώσεις της 11ης Σεπτεμβρίου», δηλώνει ο κύριος Ian Bremmer, πρόεδρος του Ευρασιατικού γκρουπ (Eurasia Group). «Το φετινό Νταβός πρέπει να είναι μια καινούργια αρχή για όλους όσοι ασχολούνται με την παγκόσμια οικονομία, αλλά αυτό πρέπει να γίνει στη βάση νέων δεδομένων, νέων μοντέλων, διαφορετικών από αυτά που έχουν θέσει εδώ και δεκαετίες οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους», συνεχίζει ο κύριος Bremmer.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν χάσει την πίστη τους στην παγκόσμια οικονομική ηγεσία», δηλώνει ο κύριος Klaus Schwab, ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Για να συμπληρώσει: «Το ερώτημα είναι τί μπορούμε να κάνουμε για να αποκαταστήσουμε αυτή την … απώλεια, αποφεύγοντας τις εύκολες λύσεις και απαντήσεις»…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook