Δεν κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα οι 200.000 περίπου καταναλωτές των εταιρειών Energa και Hellas Power, καθώς ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε εξέλιξη, θα συνεχίσει να τους τροφοδοτεί η ΔΕΗ χωρίς επιπλέον κόστος, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για το τελευταίο καταφύγιο.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής η ΡΑΕ, και ενώ η σύσκεψη για τα μέτρα που θα ληφθούν κατά των δύο εταιρειών συνεχιζόταν, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω των χρεών των δύο ιδιωτικών εταιρειών προς το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε εξέλιξη στη λειτουργία ενός προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, ο πελάτης του είναι πλήρως εξασφαλισμένος ως προς την τροφοδότησή του με ηλεκτρική ενέργεια». Και εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή το σημερινό νομικό πλαίσιο προβλέπει το θεσμό του λεγόμενου «τελευταίου καταφυγίου», που δεν είναι άλλο από τη ΔΕΗ, γεγονός που διασφαλίζει την προμήθεια ρεύματος σε πελάτες που δεν εκπροσωπούνται πλέον από τον μέχρι πρότινος προμηθευτή τους, λόγω υπαιτιότητάς του.

Σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος να αλλάξει προμηθευτή και να γυρίσει στη ΔΕΗ- συνεχίζει η ανακοίνωση- αυτό γίνεται με αυτόματο τρόπο, χωρίς ο καταναλωτής να υποστεί διακοπή της τροφοδότησής του με ρεύμα. Εξηγεί μάλιστα η ΡΑΕ ότι οποιοδήποτε ποσό έχει καταβάλει στον μέχρι πρότινος προμηθευτή του για λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος δεν καταβάλλεται ξανά.

Νωρίτερα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διαβεβαίωσε ότι η αγορά ηλεκτρισμού θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και κανείς καταναλωτής δεν θα μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την αδυναμία δυο εταιριών εμπορίας ηλεκτρισμού να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στον ΔΕΣΜΗΕ, ο υπουργός ΠΕΚΑ, ερωτώμενος σχετικά, διασκέδασε κάθε ανησυχία σε σχέση με τη λειτουργία της αγοράς και την ομαλή ηλεκτροδότηση των καταναλωτών, λέγοντας χαρακτηριστικά «Κανείς δεν κινδυνεύει να μείνει δίχως ρεύμα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook