Ο κλάδος των τραπεζών -ύστερα από τα καλύτερα του εκτιμώμενου αποτελέσματα δ\’ τριμήνου στις Ηνωμένες Πολιτείες- έδωσε τις τελευταίες ημέρες ώθηση στους δείκτες των χρηματιστηρίων, με τους επενδυτές να θεωρούν πλέον ελκυστικές τις τραπεζικές μετοχές. Στο όλο κλίμα βοηθά η ευρεία πλέον αντίληψη πως οι αμερικανικές τράπεζες έχουν ήδη προωθήσει ή συνεχίζουν να προωθούν με αμείωτους ρυθμούς μέτρα για να στηρίξουν την κεφαλαιακή τους βάση, και να συμμορφωθούν στους νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας της Βασιλείας III, όπως επίσης και το ότι έχουν «εκκαθαρίσει» τους ισολογισμούς τους από την έκθεσή τους στην Ευρώπη.

Aνοδος
Από τις αρχές του 2012 οι τιμές των μετοχών του χρηματοοικονομικού τομέα καταγράφουν ράλι στη Wall Street, με το σχετικό δείκτη του S&P να έχει ενισχυθεί έως τώρα κατά 8,1%, συμπαρασύροντας σε άνοδο 4,5% και το γενικό δείκτη S&P 500.

Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση του δείκτη στις πρώτες έντεκα συνεδριάσεις έτους από το 1987, όταν η άνοδός του ήταν 10% την αντίστοιχη περίοδο.

S&P 500
Οι τράπεζες «σώζουν» τις αγορές

Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο τις επτά από τις οκτώ πρώτες ημέρες συναλλαγών του έτους, κάτι που έχει συμβεί μόλις οκτώ φορές από το 1900, παρατηρεί η JP Morgan Chase. Ο Μπρους Χάρο, αναλυτής της Delta Global Assset Management δήλωσε εξάλλου χθες πως από τη στιγμή που ο S&P 500 ξεπέρασε το φράγμα των 1.300 μονάδων, θα οδηγηθεί στη συνέχεια στην «περιοχή» των 1.360-1.370 μονάδων.

«Αυτό το πεδίο αντιστοιχεί στο υψηλότερο επίπεδο του Μαΐου του 2011, και εκτιμώ πως ο δείκτης θα το αγγίξει κατά την περίοδο ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων», είπε ο κ. Χάρο.

Ο Πολ Σάιμον της Tactical Allocation Group σχολίασε: «Νομίζουμε πως οι αμερικανικές τράπεζες έχουν πιάσει πάτο, και τώρα αποτελούν καλές επενδυτικές ευκαιρίες. Ήδη τα άσχημα νέα έχουν προ πολλού συνυπολογιστεί στις τιμές μετοχών τους, γι\’ αυτό βλέπουμε το ράλι από τις αρχές του έτους».

Bank of America (BofA)
Κέρδη 1,99 δισ. δολαρίων

Ητιμή μετοχής της δεύτερης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας έκλεισε με άνοδο της τάξης του 2,3% στην προχθεσινή συνεδρίαση, ενώ αρχικά είχε ενισχυθεί έως και κατά 7%, καθώς ανακοίνωσε πως το δ\’ τρίμηνο του 2011 πέρασε στην κερδοφορία. Τη συγκεκριμένη περίοδο εμφάνισε κέρδη 1,99 δισ. δολαρίων ή 15 σεντς/μετοχή έναντι ζημιών 1,24 δις δολ. ή 16 σεντς/μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Η απόφαση της BofA να καταβάλει μετοχές αξίας 1 δισ. δολαρίων στους υπαλλήλους της, αντί για ρευστό ως μέρος για την αποπληρωμή των μπόνους τους στο τέλος του 2012, δείχνει την προσπάθειά της να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση. Αν και ο δείκτης ίδιων κεφαλαίων της Tier 1 αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο, υπολείπεται σε αυτό το θέμα έναντι των ανταγωνιστριών της.

Morgan Stanley
Αποδίδει η μείωση του κόστους

Ηαποτελεσματική πολιτική της τράπεζας να μειώσει τα κόστη της, σε συνδυασμό με τις καλύτερες επιδόσεις της στις συναλλαγές της σε μετοχές, τη βοήθησαν να εμφανίσει καλύτερα του εκτιμώμενου αποτελέσματα. Αυτό οδήγησε την τιμή της μετοχή της στη συνεδρίαση της Πέμπτης σε άλμα 5,3%. Ωστόσο, η Morgan Stanley ανακοίνωσε ζημίες για το δ\’ τρίμηνο του 2011, που ανήλθαν σε 275 εκατομμύρια δολάρια ή 15 σεντς/μετοχή, έναντι πρόβλεψης για ζημία 57 σεντς/μετοχή. To δ\’ τρίμηνο του 2010 η τράπεζα είχε ανακοινώσει κέρδη 600 εκατ. δολαρίων ή 41 σεντς/μετοχή. Στις ζημίες της συμπεριλαμβάνεται η έκτακτη επιβάρυνση της τράπεζας από τη διευθέτηση της δικαστικής διαμάχης της με την MBIA Inc. Τα συνολικά έσοδα της Morgan Stanley μειώθηκαν κατά 26% το δ\’ τρίμηνο, στα 5,7 δισ. δολάρια, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2010. Ήταν το ασθενέστερο μέγεθος εσόδων για την τράπεζα από το β\’ τρίμηνο του 2009.

Wells Fargo
Μείωση προβλέψεων

Η τέταρτη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα κατέγραψε αύξηση κερδών κατά 20% το δ\’ τρίμηνο του 2011, καθώς μείωσε τις προβλέψεις της για την κάλυψη ζημιών από δάνεια.Τα κέρδη αυξήθηκαν στα 3,89 δισ. δολ. ή 73 σεντς/μετοχή, από 3,2 δισ. δολάρια ή 61 σεντς/μετοχή, ενώ οι αναλυτές τα τοποθετούσαν στα 72 σεντς/μετοχή. Η Wells Fargo θεωρείται πως έχει καλύτερο επιχειρησιακό μοντέλο στο παρόν περιβάλλον, επειδή η χορήγηση δανείων είναι ο βασικός τομέας δραστηριότητάς της.

Η τράπεζα δεν συμμετέχει σε συναλλακτικές δραστηριότητες στις οποίες μετέχουν οι ανταγωνίστριές της. H συρρίκνωση των εσόδων από τις δραστηριότητες συναλλαγών ήταν η βασική αιτία στην οποία απέδωσε η JP Morgan Chase τη μείωση των κερδών της κατά 23% το δ\’ τρίμηνο του έτους.

Citigroup
Περιορισμός δαπανών

Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δ\’ τρίμηνο του 2011, ή 0,38 δολ./μετοχή έναντι κερδών 1,3 δισ. ή 0,43 δολ./μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Τα αποτελέσματα της τράπεζας ήταν στο εύρος των προβλέψεων των αναλυτών, με τη Fitch να επισημαίνει τη βελτίωση των ίδιων κεφαλαίων Tier 1 της Citigroup στο 11,8%, αναμένοντας περαιτέρω ενίσχυσή του.

Ο οίκος S&P σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως οι συνολικές δαπάνες της τράπεζας το δ\’ τρίμηνο του 2011 ήταν αυξημένες κατά 3,8%, λόγω των συνεχιζόμενων επενδύσεών της αλλά και του υψηλότερου κόστους για αποζημιώσεις εξαιτίας απολύσεων. Η διοίκηση προβλέπει να περιορίσει φέτος τις δαπάνες κατά 2,5?3 δισ. δολάρια.

Goldman Sachs
Διάθεση ομολόγων

Σπεύδοντας να επωφεληθεί του καλύτερου επενδυτικού περιβάλλοντος για τις τράπεζες στις ΗΠΑ, η Goldman Sachs εξασφάλισε προχθές 4,5 δισ. δολάρια διαθέτοντας στην αγορά τριετή και δεκαετή ομόλογά της, δανειζόμενη με χαμηλότερο κόστος.Η διαφορά των επιτοκίων των ομολόγων των τραπεζών με αυτό των αντιπροσωπευτικών κρατικών ομολόγων Treasuries έχει υποχωρήσει στις 304 μονάδες βάσης από 337 στο τέλος του 2011 – κάτι που αντιστοιχεί σε μέση απόδοση 4,27% από 4,56% στο τέλος του 2011. Το δ\’ τρίμηνο του 2011 τα κέρδη της τράπεζας ήταν μειωμένα κατά 56% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, στα 978 εκατ. δολάρια ή 1,84 δολ./μετοχή από 3,79 δολ./μετοχή (2,2 δισ. δολάρια).

Ήταν, ωστόσο καλύτερα του εκτιμώμενου, με τους επενδυτές να προβλέπουν κέρδη 1,24 δολ./μετοχή. Παρά τη μείωση των κερδών της, το 2011 η Goldman Sachs στάθηκε αντάξια της φήμης της ως του πιο γενναιόδωρου εργοδότη στις ΗΠΑ, συνεχίζοντας να καταβάλει στα στελέχη της παχυλά μπόνους (μειωμένα κατά μόλις 15% σε σχέση με το 2010).

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook