Με σειρά εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τιμά η Διεθνής Εταιρία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), την 55η επέτειο του θανάτου του. Ως γνωστόν ο μεγάλος μας συγγραφέας απεβίωσε στο Φράιμπουργκ (Freiburg im Breisgau) της Γερμανίας, στις 26 Οκτωβρίου του 1957, σε ηλικία 74 ετών.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο πλήρης κατάλογος των οποίων θα ανακοινωθούν τον προσεχή Απρίλιο, θα διοργανωθούν λογοτεχνικά καφενεία στην πόλη του Μεξικού με θέμα «Γύρω από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη», το Μάρτιο στο Μόναχο με θέμα «Ο Καζαντζάκης και η Γερμανία», στη Γενεύη και στις Βρυξέλλες, το Μάιο, και θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις.

Επίσης, θα διοργανωθούν στην Ελλάδα δυο εκθέσεις, η πρώτη στο Αιγυπτιακό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αθήνα, από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, με θέμα «Ο Καζαντζάκης και ο Αραβικός Κόσμος».

Η δεύτερη θα λάβει χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, από τις 26 έως τις 29 Απριλίου, με θέμα: «Ο Καζαντζάκης και ο Ζορμπάς, δυο ελεύθεροι άνθρωποι».

Εκθέσεις θα διοργανωθούν και στο εξωτερικό -μεταξύ αυτών- τον Απρίλιο στη Μαδρίτη («Ο Καζαντζάκης και η Κρήτη»), το Μάιο στο Πεκίνο («Για τον Καζαντζάκη και τον συγγραφέα Lu Xun»), αλλά και στο Χαράρε, το Νοέμβριο, με τη συμμετοχή τοπικών ζωγράφων, οι οποίοι θα παρουσιάσουν εργασίες τους εμπνευσμένες από το έργο του μεγάλου Κρητικού.

Από τις 14 Δεκεμβρίου 1988, οπότε ιδρύθηκε στη Γενεύη από την Ελένη Καζαντζάκη, το Γιώργο Στασινάκη και το Γιώργο Ανεμογιάννη, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, μετράει σήμερα πάνω από 5.000 μέλη, σε περισσότερες από 105 χώρες, σε κάθε γωνιά της γης.

Εντωμεταξύ, με ανακοίνωσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών ενώνει τη «φωνή» του με τη ΔΕΦΝΚ και ζητάει από την Ελληνική Πολιτεία να αναλάβει το γρηγορότερο δυνατόν πρωτοβουλίες για τη σωτηρία του έργου του μεγάλου μας στοχαστή, «με μια σοβαρή έκδοση, επανέκδοση, διακίνηση και μετάφρασή του», με στόχο την άξια προβολή και σωστή αξιοποίησή του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook