Ως έργο προτεραιότητας ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, χαρακτηρίζεται η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ που προγραμματίζεται να υλοποιηθεί στο τέλος του 2015, σύμφωνα με τους πίνακες που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη τύπου τις προσπάθειες για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και τον προγραμματισμό που υπάρχει.

Στους σχετικούς πίνακες περιλαμβάνονται επίσης

-Η ολοκλήρωση του κάθετου οδικού άξονα Κρήτης,

-Το έργο της οδικής ασφάλειας που έχει προκηρύξει η Περιφέρεια Κρήτης

- O βιολογικός Ελούντας – Πλάκας από τη ΔΕΥΑ Αγίου Νικολάου,

- Διάνοιξη νέου τμήματος Φράγμα Ποταμών - Παντάνασσα

-Το σχέδιο για την κατασκευή κτιρίου «Τεχνητής Νοημοσύνης» στο Τεχνολογικό Ινστιτούτου Κρήτης,

-Η ανάδειξη και αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού,

-Η αποκατάσταση και διαρρύθμιση του παλαιού τελωνείου Χανίων για τη δημιουργία πολλαπλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων

-Η ανέγερση του αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς,

-Η δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης (β φάση) 

Τα σημαντικά αυτά έργα που προγραμματίζονται για την Κρήτη και που έχουν ενταχθεί στην χρηματοδοτική ομπρέλα του ΕΣΠΑ, αποτελούν όπως φαίνεται προτεραιότητα και για το Υπουργείο, ενώ η υλοποίησή τους προσδοκάται να ωφελήσει αναπτυξιακά το νησί.

Προϋπολογισμός και χρονοδιάγραμμα των έργων

Ενδεικτικά, μεταξύ των έργων που περιλαμβάνονται στους πίνακες του Υπουργείου με τα έργα που τίθενται σε προτεραιότητα, το έργο ολοκλήρωσης του ΒΟΑΚ, έχει προϋπολογισμό που αγγίζει τα 72 εκ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 441 θέσεις εργασίας και να αποπερατωθεί μέχρι τέλους του 2015.

Αντίστοιχα η ολοκλήρωση της κατασκευής του τμήματος Αγ. Βαρβάρα – Αγ. Δέκα στο Καστέλι του κάθετου οδικού άξονα Ηρακλείου- Μεσσαρά , αναμένεται να υλοποιηθεί στο τέλος του 2015, ενώ ο προϋπολογισμός του θα αγγίξει τα 52εκ. ευρώ και αναμένεται να απασχολήσει 464 εργαζόμενους.

H αποκατάσταση και διαρρύθμιση του παλιού  τελωνείου των Χανίων για τη δημιουργία κέντρου πολλαπλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, με προϋπολογισμό 7,5 εκ. ευρώ περίπου θα έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τέλος του 2014 και στοχεύει στην αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας της πόλης.
 
Η κατασκευή κτιρίου «Τεχνητής Νοημοσύνης» στο ΙΤΕ, εντάσσεται σε έργα καινοτομίας, θα έχει υλοποιηθεί μέχρι φέτος τον Ιούνιο και κατά την διάρκεια υλοποίησής του θα «ανοίξουν» 34 νέες θέσεις εργασίας, ενώ το έργο έχει προϋπολογισμό 3εκ. ευρώ.

Δείτε εδώ τον πίνακα με τα υπόλοιπα έργα που τίθεται σε προτεραιότητα στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα


Flashnews.gr/ Ελένη Ζουμαδάκη