Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη μέρα των απολογιών των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «Μαφία» της Θεσσαλονίκης. Εισαγγελέας και Ανακριτής αποφάσισαν την προφυλάκιση 8 κατηγορουμένων και την απελευθέρωση άλλων 8 με περιοριστικούς όρους.

Συγκεκριμένα, από τις 9 το πρωί ξεκίνησε η απολογία των 16 κατηγορουμένων για την υπόθεση του κυκλώματος των εκβιασμών και της τοκογλυφίας και σχετικά με τη συμμετοχή τους στις εγκληματικές οργανώσεις.

Μεταξύ των 16 που έφτασαν στα δικαστήρια για να απολογηθούν ήταν το ανώτατο στέλεχος του ΣΔΟΕ, ο δημοσιογράφος της ΕΤ3, ο απόστρατος και ο εν ενεργεία αστυνομικός, το ανώτατο στέλεχος της τράπεζας Πειραιώς, «μπράβοι», ο γιος και οι γραμματείς του φερόμενου αρχηγού της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης και ο Σέρβος πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ.

Μετά την απόφαση του Ανακριτή και του Εισαγγελέα, προφυλακίζονται το ανώτατο στέλεχος του ΣΔΟΕ, ο Σέρβος πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, ο απόστρατος και ο εν ενεργεία αστυνομικός, οι 3 «μπράβοι» και ο υιός του φερόμενου αρχηγού της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης.

Ελεύθερος αφέθηκε με περιοριστικούς όρους, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση μια φορά το μήνα σε ΑΤ, καταβάλλοντας εγγύηση 200.000 ευρώ ο δημοσιογράφος της ΕΤ3. Με τους ίδιους περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι 7 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν σήμερα, καταβάλλοντας εγγυήσεις από 20.000 έως 100.000 όπως το ανώτατο στέλεχος της τράπεζας Πειραιώς.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται 3.500 απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ των κατηγορουμένων και των θυμάτων τους. Σε μία από αυτές ο Μ. Καραμπέρης φέρεται να λέει στον επιχειρηματία Λ. Μαργιόλη: \”Ακούς ρε μ…. ή όχι. Λοιπόν έχω μια επιταγή στα χέρια μου 16.500 ευρώ. Έχω πληρώσει όλες τις άλλες, πρέπει να φέρεις πίσω την 57.880\”. Ενώ μετά την αυτοκτονία φέρεται να λέει για το θύμα. \”Δεν θα μπω στην εκκλησία, δεν θα τον δω στην κάσα, δεν θα αντέξω…\”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την 1η Ιουλίου 2011, δύο ημέρες μετά την αυτοκτονία του Λ. Μαργιόλη, ο Καραμπέρης μιλά στο τηλέφωνο με τον δημοσιογράφο της ΕΤ3 Φερέτη, από τον οποία ζητά να μάθει τι έγραφε στο σημείωμα που άφησε ο αυτόχειρας πριν πηδήξει στο κενό.

\”Στο σημείωμα το λέει, σαν ποίημα το έχει γράψει, ότι έπεσε θύμα και ότι πίστευε ότι μπορούσε να τα καταφέρει, αλλά δεν τα κατάφερε\” του λέει ο δημοσιογράφος.

\”Αυτό ρε π… είναι σοβαρό. Δηλαδή πήγε ο άνθρωπος και τι ψυχή πρέπει να \’χεις για να πηδήξεις. Σοβαρό\” απαντά ο Καραμπέρης που φέρεται στενοχωρημένος (!) για τον θάνατο του επιχειρηματία.

\”Αλλά είναι καταπληκτικό παιδί ρε Γιώργο. Ήταν, εγώ τον αγαπούσα σαν αδερφό μου\” λέει ο Καραμπέρης στον δημοσιογράφο για τον άνθρωπο, που ο ίδιος και οι \”συνεργάτες\” του οδήγησαν στην αυτοκτονία.

Επίσης σε άλλη συνομιλία, το στέλεχος του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη Χ. Παπαχατζής, ενημερώνει τον Μ. Καραμπέρη ότι υπήρχε ανώνυμη καταγγελία σε βάρος του.

\”Είναι αχρέωτη, ακόμα την κρατάω εγώ\” φέρεται να λέει ο Παπαχατζής, καθησυχάζοντας τον Καραμπέρη.

Χαρακτηριστικές είναι οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί μεταξύ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 Γιώργου Φερέτη και του Μάρκου Καραμπέρη, ο οποίος αναζητούσε πληροφορίες για το ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Λ Μαργιόλης , που έδωσε τέλος στη ζωή του πηδώντας από τον πέμπτο όροφο της πολυκατοικίας όπου διέμενε.
Δύο ημέρες μετά την αυτοκτονία του επιχειρηματία οι δύο άνδρες συζητούν στο τηλέφωνο:

Κ: Καλά ρε τα έμαθα. Εντάξει.

Φ: Εμαθα κι εγώ περισσότερα.

Κ: Για πες μου.

Φ: Λοιπόν αυτός πριν πέσει πυροβολήθηκε με τ\’ αεροβόλο.

Κ: Ποιος;

Φ: Ο συχωρεμένος.

Κ: Σώπα ρε. Δεν το ήξερα αυτό.

Φ: Αυτό βγήκε, αυτό βγήκε.

Κ: Πήγε ν\’ αυτοκτονήσει με αυτόν τον τρόπο δηλαδή.

Φ: Και στο σημείωμα που γράφει λέει, σαν ποίημα το έχει γράψει.

Στην ίδια τηλεφωνική συνομιλία ο Καραμπέρης χαρακτηρίζει τον επιχειρηματία που αυτοκτόνησε ως «καταπληκτικό παιδί», λέγοντας μάλιστα ότι «τον αγαπούσε σαν αδερφό του».

Κ: Τον βοήθησα 1.000 φορές. Οταν σου λέω χίλιες, χίλιες. Οπως βοηθάω εσένα, αλλά με πολύ μεγαλύτερο «μπακράουντ».

Στη συνέχεια ο 58χρονος αναφέρει ότι «δεν άντεξε να πάει στην κηδεία», καθώς, όπως καταγράφεται στη συνομιλία, «πήρε χάπι ηρεμιστικό και πάλι δεν ήταν καλά».

Συνομιλία Καραμπέρη με Φερέτη

Σε άλλη συνομιλία που έχει ο Καραμπέρης με το δημοσιογράφο της ΕΡΤ3 αναζητά τρόπο ώστε να προσεγγίσει τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Π. Νικολούδη, πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Μάλιστα ο 58χρονος επιχειρηματίας ν\’ ανησυχεί για κάποια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο δημοσιογράφος τηλεφωνεί από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια».

Φ: Το άλλο που σου λέγανε, για να μη λέμε πολλά, ότι είναι στη Θεσσαλονίκη και ότι κάνουν και ράνουν.

Κ: Ναι.

Φ: Τα έδωσα τα στοιχεία χτες, 12 η ώρα έχω ραντεβού τώρα, πάω επάνω. Και πάνω εκεί θα γυρίσω και το θέμα το τρίτο.

Κ: Ωραία, θα με πάρεις να με πεις. Ετσι, αγόρι μου;

Φ: Εντάξει.

Κ: Πες μου κάτι. Στην αυτήν την ανεξάρτητη αρχή επάνω αυτή του ελέγχου που είναι κάποιος Ν, έχεις καμιά πρόσβαση;

Φ: Δεν ξέρω, αλλά να μάθω όμως.
Κ: Για μάθε τι κινείται εκεί. Υπάρχει λόγος. Θα σε πω μόλις έρθεις.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook