Στους κοινωνικούς εταίρους (εργοδότες και εργαζομένους) πετάνε πάλι το «μπαλάκι» κυβέρνηση και Τρόικα, για την τύχη των μισθών και των συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα, όπως διεφάνη από τη σύσκεψη που είχαν το μεσημέρι οι απεσταλμένοι των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Το θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα κυριάρχησε όπως δημοσιεύει το prothema.gr στη συζήτηση, χωρίς πάντως οι ελεγκτές να φανούν πιεστικοί. Το καλό είναι πως και οι ίδιοι αναγνώρισαν πως … είναι \”καλό\” για την αγορά και για την κοινωνία το μισθολογικό θέμα να επιλυθεί με τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, χωρίς νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης -ενδεχόμενως πάντως που αν και δεν συζητήθηκε, δεν αποκλείστηκε.

Για να δοθεί χρόνος και στους κοινωνικούς εταίρους να εξετάσουν το θέμα, προτάθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή. Δέχτηκαν πάντως πως σημειώνεται πρόοδος στο ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ συμφώνησαν και στη διαπίστωση ότι ήδη το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί κατά 12% στην περίοδο 2009-2011.

Εκεί που επέμειναν οι ελεγκτές ήταν πως η ρύθμιση για μείωση στις επικουρικές συντάξεις είναι επιβεβλημένη και αποτελεί προαπαιτούμενο για τη νέα δανειακή σύμβαση. Αναγνώρισαν πάντως πως χρειάζεται και χρόνος για να επέλθει συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Παράλληλα στη συνάντηση απασχόλησε και η κατάργηση ειδικών εργασιακών προνομίων σε Τράπεζες και ΔΕΚΟ. Αναγνώρισαν πως είναι θέμα των διοικήσεων των ΔΕΚΟ αν θα \”σπάσουν\” τις συμβάσεις, αν και δεν αποκλείστηκε ούτε σε αυτήν την περίπτωση και το ενδεχόμενο νέας νομοθετικής παρέμβασης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε και συνάντηση της Τρόικα με τον υπουργό Υγείας κύριο Ανδρέα Λοβέρδο, με φόντο τις ανησυχίες για την πορεία των δαπανών Υγείας και τις πιέσεις για εξοικονόμηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook