Φωτίστε το μέλλον, δηλώνοντας συμμετοχή έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012 στη δημόσια διαβούλευση, που έχει ανοίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον Φωτισμό Στερεάς Κατάστασης (Solid State Lighting, SSL), την πιο πρωτοποριακή τεχνολογία που αναδύεται στην αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις απόψεις τους. Συγκεκριμένα, στον διάλογο καλούνται να συμμετάσχουν τα ενδιαφερόμενα μέρη από τον ερευνητικό τομέα και τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, όπως και οι πολίτες.

Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης θα δημοσιευθούν στο διαδίκτυο, και θα συνεισφέρουν στον προβληματισμό σχετικά με την αναγκαιότητα να ληφθούν, μελλοντικά, νέα μέτρα από την Επιτροπή. Σχετική διεύθυνση: http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/actions/ssl-consultation/index_en.htm

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται για φωτισμό ανέρχεται σε 19% σε παγκόσμιο επίπεδο και σε 14% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθώς στην Ευρώπη καταργούνται σταδιακά οι λαμπτήρες πυράκτωσης (Κανονισμός (ΕΚ) 244/2009 της Επιτροπής. Η σταδιακή κατάργηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2012. Τα προσεχή έτη αναμένεται να αντικατασταθούν περίπου οκτώ δισεκατομμύρια λαμπτήρες στα σπίτια των ευρωπαίων πολιτών) πρέπει να αντικατασταθούν από νέες, ενεργειακά αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες φωτισμού

Οι τεχνολογίες SSL για γενικές εφαρμογές φωτισμού περιλαμβάνουν τις πηγές φωτός LED και OLED, τα φωτιστικά σώματα και διατάξεις ρύθμισης. Παράγουν λευκό φως σε διαφορετικές χρωματικές παραλλαγές και αποχρώσεις, από το θερμό έως το ψυχρό λευκό. Οι λαμπτήρες LED και τα φωτιστικά σώματα LED περιλαμβάνουν υψηλής φωτεινότητας σημειακές πηγές φωτός LED. Οι διατάξεις OLED βασίζονται σε οργανικές πηγές φωτός (π.χ. πολυμερή) οι οποίες εκπέμπουν φως ομοιόμορφα από δισδιάστατη επιφάνεια και είναι δυνατόν να διαμορφωθούν σε οποιοδήποτε επιθυμητό μέγεθος και σχήμα, μεταξύ άλλων και ως διαφανή εύκαμπτα φύλλα (πάνελ).Η τεχνολογία LED είναι πλέον ώριμη. Η τεχνολογία OLED, ωστόσο, δεν είναι ακόμη ώριμη και στην αγορά διατίθενται μόνο μικρές παρτίδες σε ακριβές τιμές. Θα καταστεί πολύ σημαντικότερη τα προσεχή έτη, όταν οι διατάξεις OLED θα εισέλθουν στην αγορά γενικού φωτισμού και θα ανοίξουν τον δρόμο για φάσμα νέων εφαρμογών φωτισμού.

Η τεχνολογία SSL είναι τεχνολογικό άλμα για τον γενικό φωτισμό από πολλές βασικές απόψεις. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε φωτεινούς σηματοδότες ρύθμισης κυκλοφορίας και σε φανούς αυτοκινήτων. Ήδη χρησιμοποιείται ευρύτερα σε φωτιζόμενες οθόνες και τηλεοράσεις και διεισδύει πλέον στην αγορά φωτισμού εν γένει. Τα προσεχή χρόνια, η τεχνολογία SSL θα γίνει η πιο ευέλικτη και ενεργειακά αποδοτική τεχνολογία για γενικό φωτισμό και θα παρέχει φως υψηλής ποιότητας και οπτικής απόδοσης σε συνδυασμό με τις νέες αρχιτεκτονικές και σχεδιαστικές επιλογές για βελτιωμένη άνεση και ευεξία .

Ο ευρωπαϊκός κλάδος φωτισμού

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ευρωπαϊκός κλάδος φωτισμού είναι μεγάλος και παγκόσμιας κλάσης, απασχολεί 150.000 άτομα και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 20 δισ ευρώ.

Πρόκειται για κλάδο ιδιαίτερα καινοτόμο, αλλά και με άκρως κατακερματισμένη αξιακή αλυσίδα. Πέραν από μεγάλους παγκόσμιας κλίμακας παράγοντες, περιλαμβάνει και αρκετές χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα του φωτισμού.

Στον τομέα των SSL, στην Ευρώπη εδρεύουν δύο από τους τέσσερις μεγαλύτερους παγκόσμιους κατασκευαστές LED4, αν και η πραγματική παραγωγή γίνεται μόνο σε περιορισμένο βαθμό στην Ευρώπη . Εξάλλου, η Ευρώπη κατέχει σημαντική θέση στην αναδυόμενη τεχνολογία φωτισμού OLED, αλλά πασχίζει να μετουσιώσει σε επιχειρηματική επιτυχία την πρωτοπορία της σε έρευνα και ανάπτυξη και να διαθέσει στην αγορά καινοτόμα προϊόντα που θα μπορούσαν να παραχθούν μαζικά στην Ευρώπη με τη χρήση διεργασιών κατασκευής μεγάλης επιφάνειας.

Η ευρύτερη εξάπλωση της τεχνολογίας SSL θα έχει αντίκτυπο στον φωτισμό ως επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα επόμενα 3-5 έτη αναμένεται να κυριαρχήσει στην αγορά SSL η επιχειρηματική δραστηριότητα αναβάθμισης του φωτισμού , που θα υποστηριχθεί από τη συνεχιζόμενη σταδιακή κατάργηση των συμβατικών λαμπτήρων πυρακτώσεως. Καθώς θα αυξάνεται η κυριαρχία των λαμπτήρων LED, η επιχειρηματική δραστηριότητα θα μεταστραφεί σταδιακά από την πώληση ανταλλακτικών λαμπτήρων στην πώληση φωτιστικών σωμάτων, και ιδίως στην πώληση ευφυών συστημάτων φωτισμού και υπηρεσιών φωτισμού.

Η δυνατότητα προσαρμογής των χαρακτηριστικών του φωτισμού στις ειδικές απαιτήσεις των χρηστών θα προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ενεργού και υγιώς γηράσκοντας πληθυσμού. Εξαιτίας του υψηλού αρχικού κόστους της επένδυσης, τα συστήματα φωτισμού και υπηρεσιών SSL θα ανοίξουν το δρόμο για καινοτόμα μοντέλα χρηματοδότησης, όπως η χρηματοδοτική μίσθωση ή η σύναψη συμβάσεων, αρχικά για μεγάλα κτηριακά συγκροτήματα και εξωτερικούς χώρους. Ευφυή συστήματα και συστήματα επικοινωνιών θα μεταμορφώσουν σταδιακά τον βιομηχανικό κλάδο σε πάροχο συστημάτων φωτισμού και υπηρεσιών.

Το 2010, τα συνολικά έσοδα της παγκόσμιας αγοράς γενικού φωτισμού ήταν, περίπου, 52 δις ευρώ , από τα οποία, σχεδόν το 30% δαπανήθηκε στην Ευρώπη. Έως το 2020, η παγκόσμια αγορά προβλέπεται να ανέλθει στα 88 δις ευρώ, ενώ το μερίδιο της Ευρώπης θα υποχωρήσει κάτω από το 25% . Η τρέχουσα διείσδυση των SSL στην αγορά της Ευρώπης είναι, σήμερα, πολύ χαμηλή: το μερίδιο αγοράς LED (σε αξία) ανήλθε σε 6,2% το 2010. Αρκετές μελέτες προβλέπουν ότι το 2020 τα προϊόντα SSL θα καταλαμβάνουν περισσότερο από το 70% των προϊόντων για γενικό φωτισμό στην αγορά των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Η διεθνής διάσταση

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της άρσης των υφιστάμενων φραγμών στην αξιοποίηση του δυναμικού της τεχνολογίας SSL, συμβάλλοντας παράλληλα στο να παραμείνει ο ευρωπαϊκός κλάδος φωτισμού στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Σημειώνεται, ότι το 2009, οι ΗΠΑ έθεσαν σε εφαρμογή μακροπρόθεσμη στρατηγική SSL (που καλύπτει την έρευνα έως την εμπορευματοποίηση). Η Κίνα εφαρμόζει πρόγραμμα επίδειξης του φωτισμού LED σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, σε περισσότερες από 21 πόλεις.

Η Κίνα χορηγεί σημαντικού ύψους επιδοτήσεις σε εργοστάσια κατασκευής LED και έχει ως στόχο να δημιουργήσει την επόμενη τριετία ένα εκατομμύριο θέσεις απασχόλησης στον τομέα LED. Η Νότια Κορέα έχει χαράξει εθνική στρατηγική LED με στόχο, έως το 2012, να συγκαταλέγεται στην τριάδα των παγκοσμίως ισχυρότερων χωρών στον τομέα των LED.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook