Την άμεση λύση στο ζήτημα των τιμών των εισιτηρίων ζητά η Π.Α.Σ.Π ΑΕΙ Ηρακλείου από τους αρμόδιους φορείς. Με σκληρή της ανακοίνωση κατηγορεί τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και τοπικούς φορείς, για \”παγερή\” αδιαφορία σε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

Κατά γράμμα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Π.Κ. ζούμε καθημερινά ένα μεγάλο πρόβλημα με τα αστικά λεωφορεία. Πέρα από τις καθυστερήσεις δρομολογίων που σε συνδυασμό με τον μικρό αριθμό τους μας επιβαρύνουν καθημερινά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την υπέρογκη αύξηση της τιμής του εισιτηρίου, ειδικά στη Β\’ Ζώνη. Η αύξηση αυτή είναι δυσβάσταχτη σε αυτή την οικονομική συγκυρία, ιδιαίτερα για όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Ηρακλείου.

Η Π.Α.Σ.Π. ΑΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ πιστεύει ότι πρέπει άμεσα να δοθεί μια λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα του ταλανίζει όλη την φοιτητική -και όχι μόνο- κοινότητα της πόλης μας.

Πρέπει επιτέλους οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κατανοήσουν ότι η μετακίνηση είναι μια βασική ανάγκη των πολιτών για την πρόσβαση στους χώρους δουλειάς και όχι μια “επιλογή” που θα μπορούσε να αποτιμάται μόνο με εμπορικούς- οικονομικούς όρους. Η πολιτεία, η τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμος, Περιφέρεια), το Πανεπιστήμιο, αλλά και τα Κ.Τ.Ε.Α.Λ. οφείλουν να συνεργαστούν και να συντονιστούν στην κατεύθυνση της μείωσης της επιβάρυνσης των πολιτών. Η πολιτεία επιβάλλεται να αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικία τους και με ευαισθησία τους κοινωνικά και οικονομικά πιο αδύνατους. Στα πλαίσια αυτά οι πολίτες της ελληνικής περιφέρειας δεν γίνεται να θεωρούνται «πολίτες 2ης κατηγορίας». Απαιτούμε λοιπόν να επιδοτηθεί η τιμή του βασικού εισιτηρίου κατά τουλάχιστον 40%. Δεν είναι δυνατό σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη το κράτος να αναλαμβάνει το 40% του λειτουργικού κόστους των συγκοινωνιακών εταιρειών και να αδιαφορεί για τους πολίτες των υπόλοιπων πόλεων! Παράλληλα, είναι επιτακτική ανάγκη η καθιέρωση κοινωνικού εισιτηρίου σε όλη τη χώρα που να παρέχει έκπτωση σε φοιτητές, μαθητές, ανέργους και πολύτεκνους τουλάχιστον στο 50% του κανονικού εισιτηρίου.

Όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση πιστεύουμε ότι πρέπει να σταθεί αλληλέγγυα στα παραπάνω αιτήματα, αλλά και να συμβάλει και αυτή με πόρους προς αυτή την κατεύθυνση. Η συμμετοχή της και η συστράτευση της με τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες είναι κρίσιμη στη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Επιτέλους, οφείλει να αναλάβει μια πρωτοβουλία για την επέκταση σε όλους τους πολίτες της (μηνιαίας ή ετήσιας) εκπτωτικής κάρτας απεριορίστων διαδρομών (όπως υπάρχει και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη) αλλά και στην επιδότηση της (κάρτας απεριορίστων διαδρομών) για όλες τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (φοιτητές, μαθητές, κλπ).

Η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Ηρακλείου δηλώνει έκπληκτη από την “σιωπή” και την παγερή αδιαφορία της διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης για τα συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά και άλλων φορέων, όπως το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Καλούμε την Διοίκηση του Π.Κ. να προχωρήσει στην κατάρτιση κάποιου σχεδιασμού ώστε να συμβάλει και το Π.Κ. με πόρους στην κατεύθυνση της επιδότησης της κάρτας απεριορίστων διαδρομών (π.χ. από κοινού με τον Δήμο Ηρακλείου ή την Περιφέρεια Κρήτης) για τους φοιτητές. Η μείωση της τιμής της κάρτας απεριορίστων διαδρομών κατά 10 ευρώ θα ήταν μια σημαντική ανακούφιση για τους φοιτητές που χρησιμοποιούν συστηματικά το λεωφορείο για την μετακίνηση τους από και προς τις πανεπιστημιουπόλεις. Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται και η συνεργασία των ΚΤΕΑΛ που κρύβουν την ανάλγητη στάση τους πίσω από αποφάσεις της πολιτείας (Υπουργείων ή Νομαρχίας)… τις οποίες όμως οι ίδιοι προκαλούν με αιτήματα και πιέσεις, με πρόφαση -πολλές φορές- την τιμή των καυσίμων. Τα ΚΤΕΑΛ, η τοπική αυτοδιοίκηση και το Π.Κ. μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των αιτημάτων μας, αλλά και με την συνεργασία τους στην παροχή κάρτας απεριορίστων διαδρομών που δεν θα ξεπερνάει τα 30 ευρώ μηνιαίως.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook