Ο πυρετός διαβουλεύσεων για την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για συγχώνευση με την Alpha Bank συνεχίζεται αμείωτος, παρά το πρώτο «όχι». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει ανακοίνωση της Alpha Bank μετά την ενημέρωση των αναλυτών από την Εθνική Τράπεζα, που αναμένεται σε λίγη ώρα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εκφράζει την πεποίθηση ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφερόμενοι στην άρνηση της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας από την Alpha Bank σημειώνουν πως οι συγκεντρώσεις στο πιστωτικό σύστημα είναι αναγκαίες στην σημερινή συγκυρία. «Η αστάθεια στις αγορές έχει μειωθεί, αλλά οι συνθήκες ρευστότητας παραμένουν δύσκολες», τονίζουν.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν αποκαταστήσει ακόμη την πρόσβασή τους στην διατραπεζική αγορά για την χρηματοδότηση των λειτουργιών τους και η ωρίμανση των υποχρεώσεών τους ασκεί σημαντική πίεση στις θέσεις ρευστότητάς τους.

Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζουν πως οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους ασκούν διαρκείς πιέσεις στις αποτιμήσεις των ομολογιακών εκδόσεων των ελληνικών τραπεζών. Άλλωστε για να διατηρηθούν επαρκή τα αποθέματα ρευστότητας στον τραπεζικό κλάδο η κυβέρνηση με την τρόικα σχεδίασαν την νέα δόση εγγυημένων τραπεζικών ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό τα κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιδιώξει την αναδιάταξή του, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις δυσχερείς συνθήκες και εκτιμούν πως οι συνενώσεις αποτελούν την καλύτερη δυνατή λύση προς την κατεύθυνση αυτή. Μάλιστα, σημειώνουν πως αν δεν προχωρήσουν οι φιλικές συγχωνεύσεις, υπάρχει πάντα η δυνατότητα υποβολής δημοσίων προτάσεων.

Όπως εξηγούν, αυτή δεν είναι η καλύτερη δυνατή προσέγγιση -καθώς θα απαιτούσε πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί και θα λειτουργούσε κατά του εγχειρήματος τροφοδοτώντας την αβεβαιότητα- ωστόσο θα έδινε την δυνατότητα στην πλειοψηφία των μετόχων να αποφασίσουν για τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook