Με σχεδόν όλες τις ψήφους καταμετρημένες στην εσωκομματική ψηφοφορία στη Νότια Καρολίνα για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο Νιουτ Γκίνγκριτς καταλαμβάνει 40% και ο Μιτ Ρόμνεϊ τον ακολουθεί με 28%, μετέδωσαν τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο πρώην γερουσιαστής Ρικ Σαντόρουμ έρχεται τρίτος με 17%, ενώ ο Ρον Πολ, πρώην μέλος του Κογκρέσου, έρχεται τέταρτος με 13%.

Ο Γκίνγκριτς σε επινίκια ομιλία του επιτέθηκε στο βασικό του αντίπαλο, στις «ελίτ» αλλά και στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Υποστήριξε ότι η εκστρατεία του βασίζεται σε «ιδέες» και όχι σε χρήματα.

Ο Ρόμνεϊ, πρώην κυβερνήτης στην Μασαχουσέτη και πρώην επικεφαλής της επενδυτικής εταιρίας Bain Capital, είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους που έχουν διεκδικήσει ποτέ την προεδρία στις ΗΠΑ και η εκστρατεία του χρηματοδοτείται με μεγάλα ποσά.

«Δεν έχουμε το είδος των χρημάτων που έχει τουλάχιστον ένας από τους άλλους υποψήφιους. Αλλά έχουμε ιδέες και έχουμε ανθρώπους», είπε ο Γκίνγκριτς στην ομιλία του, που διήρκεσε 22 λεπτά. Καταφέρθηκε του προέδρου Ομπάμα, των μέσων ενημέρωσης, των δικαστικών και άλλων «ελίτ». Κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι προκαλεί «καταστροφή» στη χώρα.

«Δεν αποφεύγω τον ανταγωνισμό, τον εναγκαλίζομαι. Πιστεύω ότι μας κάνει όλους καλύτερους. Κάνει την εκστρατεία μας ισχυρότερη», είπε εξ άλλου.

Αφιέρωσε τη νίκη του στη Νότια Καρολίνα στους Αμερικανούς «που πιστεύουν ότι οι ελίτ στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη δεν τους καταλαβαίνουν, ότι δεν ενδιαφέρονται γι\’ αυτούς, δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη τους και ότι σε τελευταία ανάλυση δεν εκπροσωπούνται καθόλου!», όπως είπε.

Ο Ρόμνεϊ παραδέχθηκε την ήττα του από τον Γκίνγκριτς, ωστόσο μίλησε για μια εκστρατεία μεγάλης διάρκειας. Συνεχάρη τον Γκίνγκριτς και τους άλλους αντιπάλους του για την εκστρατεία τους.

Η επόμενη αναμέτρηση των υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων θα γίνει στη Φλόριδα την 31η Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook