Η Σαουδική Αραβία θα αποσύρει τους παρατηρητές της από τη Συρία, γιατί η αποστολή των Αράβων παρατηρητών δεν έχει καταφέρει να σταματήσει τη 10μηνη αιματηρή καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και θα ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει «κάθε δυνατή πίεση» στη Δαμασκό για να σταματήσει τις βιαιότητες, δήλωσε χθες ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊζάλ.

«Η χώρα μου θα αποσύρει τους παρατηρητές της γιατί η συριακή κυβέρνηση δεν εφάρμοσε καμία από τις προτάσεις του αραβικού σχεδίου επίλυσης της κρίσης», δήλωσε ο πρίγκιπας Σαούντ στους Άραβες ομολόγους του στο Κάιρο.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να απαντήσει στις υποχρεώσεις της, και αυτό περιλαμβάνει τους αδελφούς μας στα ισλαμικά κράτη και τους φίλους μας στη Ρωσία, την Κίνα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο πρίγκιπας Σαούντ, ενώ ζήτησε να ασκηθεί «κάθε δυνατή πίεση» ώστε να πειστεί η Συρία να συμμορφωθεί με το αραβικό σχέδιο επίλυσης της κρίσης.

Στο μεταξύ ο Αραβικός Σύνδεσμος αναμένεται να αποφανθεί μέσα στην ημέρα για την πρόταση παράτασης της ειρηνευτικής αποστολής στη Συρία, την οποία υπέβαλε σήμερα το απόγευμα η αραβική υπουργική επιτροπή που είναι υπεύθυνη για το θέμα της Συρίας.

Αυτή η πρόταση έγινε μετά την παρουσίαση της έκθεσης του επικεφαλής των Αράβων παρατηρητών στη Συρία, του Σουδανού Μοχάμεντ Άχμεντ Μουστάφα αλ Ντάμπι, ο οποίος ζήτησε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την παράταση της αποστολής κατά ένα μήνα και την ενίσχυσή της σε επιμελητειακό επίπεδο και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Παραπομπή θέματος σε ΟΗΕ και ΔΠΔ

Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, η σημαντικότερη οργάνωση της αντιπολίτευσης της χώρας, ζήτησε σήμερα την παραπομπή του συριακού ζητήματος στον ΟΗΕ και στη συνέχεια στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Το Συμβούλιο, σε ένα έγγραφό του που υιοθετήθηκε στη διάρκεια μίας συνάντησης στο Κάιρο, «ζήτησε από τον Αραβικό Σύνδεσμο να παραπέμψει το συντομότερο δυνατό το συριακό ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας» του ΟΗΕ.

Από τη μεριά του το Συμβούλιο Ασφαλείας οφείλει «να παραπέμψει το συριακό ζήτημα στο ΔΠΔ και να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για την προστασία του συριακού λαού», επισημαίνει το Εθνικό Συριακό Συμβουλίο.

Η οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης κάλεσε επίσης να επιβληθεί «αεροπορικός αποκλεισμός» πάνω από τη Συρία και να δημιουργηθούν «ασφαλείς περιοχές για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες συριακές πόλεις».

Το Συμβούλιο ζήτησε «την επιβολή κυρώσεων στο σύνολο των σύρων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία και κυρίως του σύρου προέδρου» Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη Συρία θα πρέπει να «θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτά να προσαχθούν στη δικαιοσύνη με βάση το διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζει το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα η συριακή αντιπολίτευση ζητά από όλα τα μέλη του ΟΗΕ «να σταματήσουν οποιαδήποτε στρατιωτική συνεργασία ή συνεργασία σε θέματα ασφαλείας με το συριακό καθεστώς» και καλεί την Κίνα και τη Ρωσία «να πάψουν να στηρίζουν στρατιωτικά και πολιτικά το συριακό καθεστώς».

Αυτά τα αιτήματα περιλαμβάνονται σε μία έκθεση του Εθνικού Συριακού Συμβολίου για την κατάσταση στη Συρία, η οποία έχει στόχο να συνοδεύσει την έκθεση του επικεφαλής των Αράβων παρατηρητών στη χώρα, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου.

Έτοιμη η Τουρκία για συνεργασία με ΟΗΕ

Στο μεταξύ η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ αν ο οργανισμός αποφασίσει να αναλάβει δράση για να βάλει τέλος «στην ανθρωπιστική τραγωδία» στη Συρία, όπως δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

«Ελπίζουμε ότι η συριακή κυβέρνηση θα σταματήσει αυτό τον άδικο πόλεμο στον οποίο έχει εμπλακεί εναντίον του ίδιου της του λαού και ότι θα βρει έναν τρόπο να κάνει ειρήνη με τον λαό της», επεσήμανε ο Νταβούτογλου.

«Όμως αν διαδραματίζεται κάτω από τα μάτια μας μία ανθρωπιστική τραγωδία και αν ο ΟΗΕ αναλάβει δράση, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τα Ηνωμένα Έθνη», υπογράμμισε.

Εξάλλου ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι η Άγκυρα θα υποστηρίξει την απόφαση που αναμένεται να λάβει ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο οποίος συνεδριάζει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο, σχετικά την αποστολή των αράβων παρατηρητών στη Συρία.

Όμως «αν ο Αραβικός Σύνδεσμος και οι περιφερειακές πρωτοβουλίες δεν καταλήξουν σε μία λύση ), το πρόβλημα αποκτήσει διεθνή διάσταση», προειδοποίησε ο Νταβούτογλου. Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε επίσης ότι την Τρίτη θα μεταβεί στη Ρωσία για να συζητήσει την κρίση στη Συρία.