Ερώτηση με θέμα τα προβλήματα των εργαζομένων στην επιχείρηση Αριάδνη ΑΕΒΕ στο Ηράκλειο απευθύνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς  τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ειδικότερα ο κ. Κουτρουμάνης ερωτάται για το τι μέτρα θα πάρει για να διασφαλιστεί το πλήρες ωράριο εργασίας των εργαζομένων, χωρίς μείωση αποδοχών και για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες των εργαζομένων και των απολυμένων (όπως φροντίδα παιδιών, φορομπηχτικά μέτρα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ, διατροφή κλπ.)

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

\”Οι 59 εργαζόμενοι στην επιχείρηση Αριάδνη ΑΕΒΕ στο Ηράκλειο Κρήτης, από τις 13 Γενάρη, διεξάγουν απεργιακές κινητοποιήσεις απαντώντας περήφανα και οργανωμένα στα σχέδια της εργοδοσίας να επιβάλει σε αυτούς και τις οικογένειες τους την απόλυτη εξαθλίωση.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω επιχείρηση με πρόεδρο του ΔΣ της τον κ. Μανωλιδάκη, επέβαλε αρχικά άδειες άνευ αποδοχών στους εργαζόμενους απολύοντας όσους δεν υπέγραφαν (12 εργαζόμενους). Στις 5/1/2012 προχώρησε σε μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας καλώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να εργάζονται 2 μέρες τη βδομάδα και τους προϊστάμενους τμημάτων 3 μέρες, με μισθούς που κυμαίνονται από 240 έως 450€ το μήνα! Στόχος της εργοδοσίας είναι να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται πολλά χρόνια εκεί σε παραίτηση προκειμένου να μην πληρωθούν τις αποζημιώσεις τους!! Άλλωστε είναι κάτι που το ομολόγησε και η ίδια η εργοδοσία.

Ο όμιλος Αριάδνη (ΑΕΒΕ και ΑΕ) αποτελούσε, και αποτελεί ακόμα, μια δυναμική παρουσία στον κλάδο του εμπορίου τροφίμων στην Κρήτη. Με επίσημα στοιχεία μέχρι και το 2009 ο ετήσιος τζίρος έφτανε στα 69 εκ. ευρώ για την ΑΕΒΕ και 100 εκ ευρώ για τα καταστήματα. Η εξαγορές και οι συγχωνεύσεις που πραγματοποιούνται στον κλάδο του χοντρεμπορίου εκτός όλων των άλλων έχουν δραματικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους.

Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης στηριζόμενοι στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ και ΛΑΟΣ προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους και να αποκτήσουν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στην αγορά, προσπαθούν να οδηγήσουν τους εργαζόμενους στην απόλυτη εξαθλίωση και τελικά την παραίτηση από τα δικαιώματα τους.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στηρίζει ολόπλευρα τον αγώνα των εργαζομένων στην Αριάδνη ΑΕΒΕ που αρνούνται το σφαγιασμό των δικαιωμάτων, αρνούνται την καταδίκη τους στην ανέχεια και στην εξαθλίωση. Ο δίκαιος χαρακτήρας του απεργιακού αγώνα τους αποτυπώνεται και στο κύμα αλληλεγγύης που εκφράζεται από εργατικά σωματεία και τοπικούς φορείς.
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει:

•Για να διασφαλιστεί το πλήρες ωράριο εργασίας των εργαζομένων, χωρίς μείωση αποδοχών.

•Για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες των εργαζομένων και των απολυμένων (όπως φροντίδα παιδιών, φορομπηχτικά μέτρα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ, διατροφή κλπ.)\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook