Αντίθετη σε σκέψεις «να δοθεί στην Ελλάδα δάνειο-γέφυρα, εάν οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα δεν προχωρήσουν» εμφανίστηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Έλιο Ντι Ρούπο.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ωστόσο ότι για την ίδια «δεν τίθεται καν αυτή η ερώτηση, διότι υπάρχει αρκετός χρόνος ως τον Μάρτιο, προκειμένου να καταλήξουμε σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα».

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να πληρώσει όσα της αναλογούν για τη δημιουργία του ESM, ακόμη και συντομότερα» πρόσθεσε η καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την αντίθεσή της στην διεύρυνση των κεφαλαίων του.

«Η Γερμανία έκανε πάντα ό,τι ήταν απαραίτητο για την σωτηρία του ευρώ. Τώρα το θέμα είναι να δημιουργηθεί το ESM όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Κατά τα άλλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις έδωσε 500 δισεκατομμύρια για ενίσχυση της ρευστότητας» είπε η κ. Μέρκελ.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για διπλασιασμό των κεφαλαίων αυτού του ταμείου, απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο».


in.gr