«Όχι» στις οικογενειακές πολυκατοικίες, όπου συστεγάζονται με γονείς και αδέλφια, λένε 7 στα 10 ζευγάρια Ηρακλειωτών, που αδυνατούν να βάλουν όρια στις παρεμβάσεις της οικογένειας, όχι μόνο στην ανατροφή των παιδιών τους, αλλά και στην προσωπική τους ζωή.

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας για το 2010 των Γεωργίας Ανδρεαδάκη και Γραμμάτη Βλαχονατσίου στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ιωάννα Φουστανάκη.

Οι ερωτώμενοι ήταν παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά, τα οποία κατοικούν στην ίδια πολυκατοικία είτε με την πατρική οικογένεια είτε με τα αδέρφια του ενός από τους δυο συντρόφους. Το σύνολο του δείγματος είναι εκατό άτομα και η επιλογή του φύλου των ερωτηθέντων έγινε τυχαία.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» από τα άτομα που ρωτήθηκαν, το 34% διαμένει σε οικογενειακή πολυκατοικία με την πατρική του οικογένεια, το 29% διαμένει με την πατρική οικογένεια του συντρόφου, το 27% με τα αδέρφια και τέλος, το 10% αλλού.

Στο ερώτημα αν θεωρούν ότι η οικογένεια παρεμβαίνει στην οικογενειακή ζωή των ζευγαριών, το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή το 58%, συμφώνησε στο ότι η οικογένεια παρεμβαίνει στην οικογενειακή ζωή των ζευγαριών. Το 24% σημείωσε ότι ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί, ενώ το 18% διαφώνησε με την παραπάνω άποψη.

Είναι εντυπωσιακό ότι στο ερώτημα αν θεωρούν ότι μπορούν να ελέγξουν – οριοθετήσουν την εμπλοκή της οικογένειάς τους στην ανατροφή των παιδιών τους, το 38% θεωρεί ότι δεν μπορεί να βάλει όρια στις παρεμβάσεις της. Συγκεκριμένα, το 24% απάντησε ότι τα ζευγάρια ελέγχουν (οριοθετούν) την εμπλοκή της οικογένειας προέλευσης στην ανατροφή των παιδιών. Το 38% διαφωνεί με την άποψη ότι τα ζευγάρια ελέγχουν την εμπλοκή αυτή, ενώ το ίδιο ποσοστό (38%) ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί με τα αδέρφια του συζύγου.

anatolh.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook