Η Δημοτική Αρχή Ιεράπετρας έχει θέσει ως πρώτο της στόχο την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου, όπως προκύπτει από τις μέχρι σήμερα ενέργειές της και την πολιτική της που έχει αποτυπωθεί και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Ιεράπετρας περιόδου 2012-2014.
Έτσι:

Είμαστε στο τελικό στάδιο έγκρισης χρηματοδότησης του έργου «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Ιεράπετρας» από το ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2.500.000,00 €. Στόχος μας είναι η ανάθεση της εκπόνησης της οριστικής μελέτης από τις πιστώσεις του έργου και ακολούθως η δημοπράτηση και υλοποίηση εντός του 2012.
– Σε θετική εξέλιξη βρίσκεται η συνεργασία μας με την Περιφέρεια και το ΤΕΙ Κρήτης για τη μελέτη της μονάδας επεξεργασίας γεωργικών αποβλήτων Ιεράπετρας και ακολούθως τη χρηματοδότηση της υλοποίησης από το ΠΕΠ Κρήτης. Η μονάδα αυτή, όπως σχεδιάζεται, θα παράγει κόμποστ υψηλής ποιότητας και pellets για θέρμανση. Επίσης προβλέπεται συνεπεξεργασία των «πράσινων» απορριμμάτων από εστιατόρια- ξενοδοχεία κλπ. και της λάσπης του βιολογικού καθαρισμού Ιεράπετρας με προφανή οφέλη.
– Ήδη έχει υλοποιηθεί προμήθεια οικιακών κάδων κομποστοποίησης που θα διατεθούν προσεχώς στα νοικοκυριά με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων στην πηγή. Σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθεί ο τρόπος αξιοποίησης και αξιολόγησης της δράσης αυτής ώστε να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια.
– Μελετούμε τη δημιουργία «Πράσινου Σημείου» για την επέκταση της ανακύκλωσης.
– Με την ενεργοποίηση του Νομικού Προσώπου του Δήμου «Περιβάλλον» θα υλοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης των δημοτών σε θέματα μείωσης στην πηγή και ανακύκλωσης απορριμμάτων.
– Μεταφέρουμε το 1/3 των αστικών απορριμμάτων Ιεράπετρας για διάθεση στο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου από τον Ιούνιο 2011, μετά από συντονισμένες προσπάθειές μας για να ξεπεραστούν παρεξηγήσεις και τοπικισμοί. Θεωρούμε ότι και η διάθεση της υπόλοιπης ποσότητας επιλύεται με την καλή συνεννόηση και συνεργασία της Περιφέρειας.
– Με το Δήμο Αγίου Νικολάου εγκαταστήσαμε συνεργασία όχι μόνο για το θέμα της διάθεσης των αστικών απορριμμάτων Ιεράπετρας αλλά και για την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων. Έχουμε ταχθεί από κοινού υπέρ του σεναρίου της διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο Νομού, όπως πρότεινε και η Επιτροπή που συγκρότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας. Στην Επιτροπή που θα εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν μετέχουν οι Δήμοι, όμως ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ.Αρναουτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιεράπετρα ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη θέλησή του να επιλύσει το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας στην κατεύθυνση που επιθυμούν οι τοπικές κοινωνίες.

Από τις παραπάνω ενέργειές μας μόνο αδιαφορία και αποποίηση ευθυνών δεν προκύπτει, ενώ οι ευθύνες στην αποτυχία του σχεδιασμού και της υλοποίησης του ΠΕΣΔΑΚ δεν μας αγγίζουν όπως αναγνωρίζει κάθε καλοπροαίρετος πολίτης.

Επισημαίνουμε βεβαίως ότι η τροποποίηση του σχεδιασμού αυτού ανήκει στην Περιφέρεια και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου θα μεταφερθεί η άποψή μας, μαζί με τη γνώμη των άλλων κοινωνικών φορέων, μέσω των άξιων εκπροσώπων της περιοχής μας σε αυτά. Να είναι όμως σίγουροι οι «Πολίτες εν δράσει» ότι και οι απόψεις μας θα εισακουσθούν και η διεκδικητικότητά μας για την επίλυση του προβλήματος απορριμμάτων Ιεράπετρας θα συνεχιστεί με επιτυχία όπως έχει αποδείξει η μέχρι σήμερα πολιτική μας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook