Μέχρι τις 13 Φεβρουάριου θα κατατεθεί στους ιδιώτες πιστωτές η επίσημη πρόταση για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI). Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, της τρόικας αλλά και του ιδιωτικού τομέα είναι η συμφωνία να έχει αποκρυσταλλωθεί μέχρι την ημερομηνία εκείνη.

Η τελική έγκριση των όρων του PSI αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με γνώση όσων διαδραματίζονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Eurogroup, αναφέρουν πως η συζήτηση στο Eurogroup για το PSI και το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ήταν «ουσιαστική και εποικοδομητική».

Οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχιστούν εντατικά στο πλαίσιο της απόφασης της 26ης/27ης Οκτωβρίου. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η ολοκλήρωση του PSI συνδέεται με την πρόοδο που πρέπει να επιτευχθεί ως προς το νέο δανειακό πρόγραμμα για τη χώρα.

Η συζήτηση στο Eurogroup συνεχίζεται, με άξονες το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, o υπουργός Οικονομικών Eυάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν έγκαιρα και δήλωσε: «Σε αυτό το PSI ενεργούμε πάντα σύμφωνα με τους θεσμικούς μας εταίρους. Έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία με τους ιδιώτες πιστωτές και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε εγκαίρως τη διαδικασία».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν, δήλωσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα ολοκληρωθούν σύντομα και κατά προτίμηση στο τέλος της εβδομάδας».

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC έκανε λόγο για κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης και πρόσθεσε: «Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα αφεθεί να φύγει από την ευρωζώνη, τότε η αγορά θα ρωτήσει ποιος είναι ο επόμενος και η ευρωζώνη θα διαλυθεί».

Λίγο πριν τις 8:00 το βράδυ η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, που συνοδεύει την Κριστίν Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες, τόνισε για ακόμη μια φορά πως το Ταμείο επιθυμεί να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών.


in.gr