Μετά από ένα και πλέον έτος επήλθε πανηγυρική δικαίωση για το άτυχο θύμα Ιμανούμ Παρασκευά που υπέστη εργατικό ατύχημα κατά την 13-10-2010 στην Χαλυβουργεία Ελλάδος στον Ασπρόπυργο.

Το ατύχημα συνέβη ενόσω εργάζονταν ως καλουπατζής σκαφών χύτευσης. Ο χώρος της εργασίας του ήταν δίπλα στη σάλα χύτευσης και σε πολύ κοντινή απόσταση από την πορεία του κάδου χύτευσης. Δεν υπήρχε κάποια διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ της πορείας του κάδου χύτευσης και της θέσης της εργασίας. Κατά την μεταφορά του κάδου με το τηγμένο μέταλλο με την γερανογέφυρα από τον φούρνο τήξης του μετάλλου προς την μηχανή χύτευσης, έσπασε ένα από τα δύο συρματόσχοινα της γερανογέφυρας, με αποτέλεσμα ο κάδος να πάρει απότομα μεγάλη κλίση.

Ακολούθως έσπασε και το άλλο συρματόσχοινο ανάρτησης του κάδου, με αποτέλεσμα την πλήρη ανατροπή του κάδου και το άδειασμα όλου του περιεχομένου του (περίπου 68 τόνοι τηγμένου μέταλλου) στο δάπεδο. Από την υψηλή θερμοκρασία κάηκε ο,τιδήποτε εύφλεκτο υλικό βρισκόταν σε ακτίνα περίπου 30 μέτρων. Το γεγονός αυτό επέφερε τον θάνατο του Τσιακαράκη Γεώργιο και τον τραυματισμό τριών εργαζομένων, μεταξύ των οποίων ήταν ο Ιμανούμ Παρασκευάς ο οποίος, υπέστη σοβαρότατα εγκαύματα σε όλο του το σώμα σε ποσοστό άνω του 40 %.

Με την με αρ. 151/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αποκλειστική υπαίτια του ατυχήματος κρίθηκε η εργοδότρια εταιρεία «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», η οποία δεν είχε μεριμνήσει να μην υπάρχουν εργαζόμενοι κάτω από τα αναρτημένα φορτία ούτε είχε επιλέξει κατάλληλο ασφαλή χώρο για την εργασία της συντήρησης των σκαφών.

Κατά την ίδια απόφαση, στον χώρο που συνέβη το ατύχημα δεν υπήρχε σήμανση οδεύσεων διαφυγής ούτε φωτισμός ασφαλείας, ενώ η εταιρεία δεν είχε μεριμνήσει για τον έλεγχο και την ορθή συντήρηση της γερανογέφυρας ώστε να ελεγχθούν τυχόν φθορές στο συρματόσχοινο και να επισκευασθούν οι ανωμαλίες στις ράγες για να εξασφαλιστεί η σταθερότητά της. Όλες αυτές οι εγκληματικές της αμέλειες της εργοδότριας εταιρείας συνετέλεσαν στον βαρύτατο τραυματισμό του Ιμανούμ Παρασκευά.


zougla.gr