Το Νότιο Σουδάν ανακοίνωσε χθες πως έχει αρχίσει να σταματά την παραγωγή πετρελαίου και κατηγόρησε το γειτονικό Σουδάν ότι καταχράται ποσότητες αργού αξίας 815 εκατ. δολαρίων, κλιμακώνοντας με τον τρόπο αυτό την αντιπαράθεση γύρω από τη διανομή των εσόδων από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές μεταξύ των δύο αντιπάλων της εμφύλιας διαμάχης.

Το νεοσύστατο κράτος, από τον περσινό Ιούλιο, χρειάζεται να χρησιμοποιεί έναν πετρελαιαγωγό που ανήκει στον βορρά για να μεταφέρει το προς εξαγωγή πετρέλαιό του στον λιμένα του Πορτ Σουδάν, αλλά δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε μία συμφωνία με το Χαρτούμ για το αντίτιμο της χρήσης του, αναγκάζοντας το Σουδάν να κατακρατεί ποσότητες πετρελαίου ως αντίτιμο.

Το Νότιο Σουδάν άρχισε να μειώνει σταδιακά την παραγωγή από χθες και αναμένεται να σταματήσει τελείως την άντληση μέσα σε δύο εβδομάδες, τόνισε τηλεφωνικώς στο πρακτορείο Ρόιτερς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπαρνάμπα Μάριαλ Μπέντζαμιν.

«Μία ομάδα κρούσης έχει συσταθεί για τον τερματισμό της παραγωγής και είναι ήδη στο πεδίο εφαρμόζοντας τις οδηγίες», δήλωσε ο ίδιος, αναφέροντας την πετρελαιοπηγή Θαρ Τζαθ στο κρατίδιο Γιούνιτι ως μία από αυτές που αρχίζουν να κλείνουν.

Αξιωματούχοι σημειώνουν πως τον Νοέμβριο το Νότιο Σουδάν παρήγαγε 350.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook