Την πάγια θέση του Eurogroup ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της \”Ευρωομάδας\”, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν, υπογράμμισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τον ιδιωτικό τομέα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τις προσεχείς ημέρες. Η συμφωνία, τόνισαν, θα πρέπει να βασίζεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και να ικανοποιεί το στόχο το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020. Τόνισαν επίσης, ότι η συμφωνία θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε, ότι η ολοκλήρωση του PSI πρέπει να προηγηθεί της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σε ότι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι το Eurogroup ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο το επιτόκιο των νέων ομολόγων να κυμανθεί κατά μέσο όρο κάτω από το 4% και, ειδικότερα, κάτω από 3,5% για τα ομόλογα που θα λήγουν ως το 2020.

Παράλληλα, οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα με την Τρόικα, για το δεύτερο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας και πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν αποτελέσματα. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε ότι οι προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν θα παρουσιαστούν πριν από την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, καθώς στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα παρατηρούνται αποκλίσεις από τους στόχους.

Ειδικότερα, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σημείωσε, επίσης, ότι η Τρόικα πρέπει να ολοκληρώσει τις επόμενες ημέρες την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η συμφωνία για το PSI.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook