Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε «άδικο» το πετρελαϊκό εμπάργκο στις εξαγωγές ιρανικού αργού που αποφάσισαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι το εμπάργκο «είναι προορισμένο να αποτύχει».

Τα μέτρα δεν θα εμποδίσουν την «πρόοδο του Ιράν στο να επιτύχει τα βασικά του δικαιώματα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ραμίν Μεχμανπαράστ.

«Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και άλλες χώρες που βρίσκονται κάτω από την πολιτική πίεση της Αμερικής πρέπει να σκεφτούν τα εθνικά συμφέροντά τους και να μην στερήσουν τους εαυτούς τους από το ιρανικό πετρέλαιο, προκειμένου να βοηθήσουν τους Αμερικανούς αξιωματούχους να επιτύχουν τους μυστικούς σκοπούς τους» πρόσθεσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Κατηγόρησε, επίσης, τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να «δημιουργήσουν προβλήματα με τις απαιτήσεις παροχής ενέργειας σε χώρες-οικονομικούς αντιπάλους των ΗΠΑ».

Τη Δευτέρα η ΕΕ αποφάσισε την άμεση επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στις εξαγωγές ιρανικού αργού εκ μέρους της ΕΕ (με παράταση ισχύος των υπαρχόντων συμβολαίων έως τον Ιούλιο).

Ο Αμερικανός πρόεδρος καλωσόρισε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, λέγοντας ότι δείχνουν την ενότητα της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη «σοβαρή απειλή» που αποτελεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν/

Η Ρωσία καταδικάζει το «μονομερές εμπάργκο»· το Ισραήλ επικροτεί, ενώ νέα απειλή για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ εξέφρασε Ιρανός βουλευτής, λίγες ώρες μετά την έγκριση των κυρώσεων από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Το Ιράν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία και περίπου το 20% των εξαγωγών πετρελαίου διατίθεται στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο ποσοστό εξάγεται στην Ασία, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ να επιχειρούν τώρα να πιέσουν τις χώρες τις περιοχές να μειώσουν τις αγορές τους για να ενισχυθεί η πίεση στην Τεχεράνη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook