Ελληνοκυπριακή πηγή, θέλοντας να σκιαγραφήσει το τι έγινε στη χθεσινή πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στο «GreenTree» του Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, είπε ότι «έγινε συζήτηση για συντήρηση», επισημαίνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη παρουσίασαν κάποιες ιδέες, αλλά δεν σημειώθηκε καμία σύγκλιση και «τα πράγματα δεν προχωρούν».

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), υποστήριξε ότι «υπάρχουν περιθώρια για επιτυχές αποτέλεσμα», εκφράζοντας την ελπίδα ότι στις σημερινές συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί η βάση για συγκλίσεις και ότι ο γενικός γραμματέας κάλεσε τους ηγέτες να κάνουν «αποφασιστικές κινήσεις, κρατώντας το μεγάλο όραμα για ενωμένη Κύπρο».

Σύμφωνα με την ίδια ελληνοκυπριακή πηγή, φαίνεται ότι ούτε τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποφασίσει πως θα προχωρήσουν, αν το σκηνικό δεν αλλάξει ούτε σήμερα. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια των σημερινών συζητήσεων, με την παρουσία και πάλι του γ.γ. του διεθνούς οργανισμού, ενδέχεται να αναζητηθεί «κάποια πρόοδος», ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες στη Λευκωσία με τον ορισμό μιας νέας κοινής συνάντησης σε δυο μήνες περίπου, αλλά με «διαφορετικά δεδομένα και διφορούμενες ερμηνείες», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Μετά το χθεσινό πρόγευμα εργασίας, την κοινή συνάντηση και το γεύμα που είχαν ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Έρογλου με τον Μπαν Κι Μουν, ακολούθησαν δυο χωριστές συναντήσεις των δυο αντιπροσωπειών με τους κ. Ντάουνερ και Πάσκο, οι οποίοι επιχείρησαν με κάποιες ιδέες να επιτύχουν συγκλίσεις, αλλά δεν τα κατάφεραν μέχρι τώρα.

Τα κεφάλαια που συζητήθηκαν, όπως ανέφερε ο κ. Ντάουνερ, ήταν η διακυβέρνηση, το περιουσιακό και η ιθαγένεια, ενώ η ελληνοκυπριακή πηγή υποστήριξε πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν διαφοροποιήθηκε σε κανένα σημείο και δεν έκανε καμία καινούρια πρόταση, ώστε να πλησιάσει τα συμφωνηθέντα μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ.

Τέλος, δεν ζητήθηκε και δεν δόθηκε χθες κανένα περίγραμμα, ενώ ο κ. Έρογλου κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι κάνει διαρροές προς τα ΜΜΕ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χριστόφιας φαίνεται ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, πως αν χρειαστεί οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως δεν αποδέχεται κανένα χρονοδιάγραμμα.

Τώρα, όσο αφορά τις δηλώσεις Ντάουνερ, ο ειδικό σύμβουλος του γ.γ., δεν αποδέχτηκε την επισήμανση δημοσιογράφου ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή θέσεων στα κεφάλαια που συζητούνται, σημειώνοντας ότι «οι θέσεις εξερευνούνται, ανταλλάσσονται απόψεις, υπάρχουν πολλές συζητήσεις και πολλές και διαφορετικές ιδέες αναπτύσσονται εκατέρωθεν».

Σε ερώτηση αν εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις που είχε θέσει ο Μπαν Κι Μουν με τις προσκλήσεις του για προετοιμασία περιγραμμάτων και στοιχείων, ο κ. Ντάουνερ υπογράμμισε ότι «στοιχεία προσκομίστηκαν και αυτό ήταν σημαντικό».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, υποστήριξε ότι «είναι πολύ σημαντικό οι δυο ηγέτες να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο, καθώς οι Ελληνοκύπριοι αναλαμβάνουν την προεδρία της Ε.Ε. την 1η Ιουλίου», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να προσπαθήσομε να στοχεύσουμε ώστε να τελειώσουν τα πράγματα πριν από τότε (την 1η Ιουλίου)».

Σε ερώτηση γιατί δεν συμπεριέλαβε το εδαφικό στα θέματα που συζητήθηκαν, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ., διατύπωσε την άποψη ότι «όταν συζητούνται ζητήματα περιουσιών, υπάρχει πάντοτε συζήτηση του εδαφικού», προσθέτοντας ότι «η τουρκοκυπριακή θέση, για την ακρίβεια και οι δυο πλευρές συμφώνησαν σ\’ αυτό: το τελικό ερώτημα για τους χάρτες και τα ποσοστά που πολύ εξειδικευμένα προσδιορίζουν τα όρια μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής ομόσπονδης οντότητας ή συνιστώσας πολιτείας, θα αποφασιστεί στην περίοδο αμέσως πριν τη διεθνή διάσκεψη», όπως ανέφερε.

Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας συμμετείχε χθες στις συνομιλίες με τους δυο ηγέτες συνολικά έξι ώρες και αυτή ήταν η 5η κοινή συνάντηση του Μπαν Κι Μουν με τους κυρίους Χριστόφια και Έρογλου, από τότε που ξεκίνησε η διαπραγματευτική διαδικασία.

Είπε ότι έγιναν «εντατικές συνομιλίες», ενώ μετά την αποχώρηση του γ.γ. συνεχίστηκαν με χωριστές συναντήσεις του ιδίου και του κ. Πάσκο με τους δυο ηγέτες και τις ομάδες τους, με επίκεντρο των συζητήσεων τα τρία προαναφερθέντα κεφάλαια.

Τέλος, δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα, με τον Μπαν Κι Μουν, ο οποίος θα επιστρέψει το μεσημέρι στο «GreenTree» για να παρακαθήσει ξανά σε γεύμα μαζί τους και να παραμείνει μέχρι τις 6 το βράδυ (τοπική ώρα) που θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, προσβλέποντας ότι η σημερινή μέρα θα είναι εποικοδομητική.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook