Για πρώτη φορά μετά από 31χρόνια η Ιαπωνία παρουσίασε εμπορικό έλλειμμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών την Τετάρτη.

Ο καταστροφικός σεισμός των 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου 2011, επηρέασε σημαντικά τους τομείς της τεχνολογίας και των εξαγωγών, ωθώντας στο «κόκκινο» το εμπορικό ισοζύγιο στο τέλος του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, η ισχυροποίηση του γεν έναντι του δολαρίου δημιούργησε εκ νέου προβλήματα στις εξαγωγές καθώς η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, σε αντίθεση με την αντίστοιχη της Κίνας, δεν εφάρμοσε νομισματική πολιτική που να στηρίζεται στην υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος, σεβόμενη τους διεθνείς κανόνες του εμπορίου.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 1980 που η οικονομία της Ιαπωνίας δέχεται τόσες πιέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα άγγιξε τα 2.492,7 δισ. γεν (περίπου 25 δισ. ευρώ) ενώ μόνο τον Δεκέμβριο το έλλειμμα ανήλθε στα 205,1 δισ. γεν. (2,05 δισ. ευρώ).

Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 12%, την ίδια στιγμή που οι εξαγωγές παρουσίασαν πτώση 2,7%.

Σημαντικός παράγοντας για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ιαπωνία θεωρείται και το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Ταϊλάνδη, προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες οι οποίες οδήγησαν σε πτώση της παραγωγής ιαπωνικών προϊόντων. Η «χώρα του Ανατέλλοντος ηλίου» διατηρεί μεγάλα εργοστάσια στην ασιατική χώρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook